Connect with us

Populärt just nu

Toppkonditor startar eget i Skellefteå

Toppkonditor Cornelia Luckey startar eget i Skellefteå

Hon har vunnit Nordiska Mästerskapen för det danska konditorlandslaget och stått som chefkonditor på exklusiva Cakenhagen i Köpenhamn. Nu startar hon bageri och konditori i Skellefteå.

Cornelia Luckey kan sin grej. Bakom sig har hon flera år i konditorbranschen i Danmark, där hon också slutförde sin konditorutbildning och utbildade sig till glassmästare. Där blev hon också tilldelad Saint Honores Ungdomspris för framträdande prestationer i branschen. Nu äger hon och driver Luckey Konditori & Bageri i Skellefteå.

Du har nyligen flyttat tillbaka till Skellefteå igen. Vad var det som fick er att flytta?
–Vi fick barn! När man får barn blir det tydligare vad som är viktigt, så som familj, den fantastiska naturen och lugnet som finns i Norrland.

Ni har idag utlämning via Norma Coffee House i The Great Northern, kommer ni fortsätta där eller skaffa eget café?
–Vi börjar på Norma och här kommer vi nog vara ett bra tag. Corona ska gärna ha lugnat sig helt och sen siktar vi på att skaffa eget café när vi kan. Vi ser redan nu att Skellefteå är mer än redo för något nytt och det känns otroligt kul!

Du har en imponerande meritlista som konditor. Hur länge har du jobbat i branschen och hur kommer det sig att du började?
–Jag har varit i branschen i cirka sex år. Jag har alltid velat öppna ett café, men på något vis studerade jag till lärare istället. När jag sen ville byta riktning var enda valet att åka till Danmark, vilket jag är evigt tacksam för. Jag älskar att gå till jobbet och har nu lyxen att min hobby är mitt jobb.

“Vi har fått otroligt fin feedback och har redan, efter tre dagar, en kund som beställer för andra gången.”

Hur känns det att nu starta eget i Skellefteå?
–Så kul! Vi har fått otroligt fin feedback och har redan, efter tre dagar, en kund som beställer för andra gången. Att det vi gör uppskattas gör att vi vill göra ännu bättre ifrån oss.

Hur känns det karriärmässigt att gå från chefkonditor på lyxhotell till att driva eget i Skellefteå?
–Det är en lättnad, att äntligen kunna välja vilka produkter och råvaror jag vill stå för! Jag hoppas på att kunna bygga en miljö där alla trivs och med hantverket i fokus.

Har du någon specialitet inom bakverk som du är extra passionerad över?
–Jag älskar att pröva nya saker och att man i vår bransch aldrig är fullärd. Semlor har jag inte gjort innan vi drog igång, annat än något enkelt hemmabak. Men så nördade jag ner mig i semlornas värld och nu står vi här med enbart take-away för semlor! Nu älskar jag att göra semlor!

Vad utmärker ett bra bakverk?
–Smakerna och det visuella. Ett bra bakverk ska inspirera och smaka gott!

Copyright © skellefteaworks.se.