Connect with us

ABB

Ny global R&D-avdelning i Skellefteå: “Värdefullt att ha närhet till kunderna”

Lisa Önnerlöv jobbar på ABB:s nya r&d-avdelning i Skellefteå

Lisa Önnerlöv är industridesigner med en Bachelor i Fine Art från Designhögskolan i Umeå. En bakgrund som skiljer sig en del från kollegorna på ABB.
– Våga gärna söka dig till ABB även om du inte har en teknisk bakgrund. Det finns så mycket mer att göra här än att jobba tekniskt.

Efter åtta år som Development engineer på Boliden tog hon klivet över till ABB. Ett jobb inom samma industri men från ett annat perspektiv då ABB jobbar på leverantörssidan. I sin nya roll har hon ett stort fokus på användarupplevelsen av ABB:s produkter, att utgå från användarperspektivet. Där passar hennes designbakgrund perfekt.
– Jag får driva kreativa processer från ax till limpa. Det är väldigt roligt och utvecklande att få jobba utforskande, dra slutsatser och spåna fram den bästa lösningen. Det finns också en kreativ del i att tänka ut hur man paketerar budskap och information, och göra komplexa saker till något greppbart och visuellt.

“Vi har en väldigt bra stämning på kontoret, det där vardagssnacket runt kaffemaskinen.”

Sedan ett drygt år tillbaka har Lisa Önnerlöv tjänsten R&D Customer and User Experience Lead. Hon sitter i ABB:s nya lokaler i Skellefteå, i en byggnad som är välkänd bland invånarna – Skellefteås tidigare stadsbibliotek. Men lokalerna är nu totalrenoverade och det första man möts av i lunch- och fikarummet är en stor shuffleboard.
– Det är roligt att det finns lekfulla inslag i kontorsmiljön. De flesta av oss jobbar åt olika delar av ABB, men vi har en väldigt bra stämning på kontoret, det där vardagssnacket runt kaffemaskinen.

Nya lokaler Skellefteå ABB

Foto: ABB

Strategiska samarbeten mellan företag i norr
I sin nya roll är hon nu en del av en ny, internationell R&D-avdelning (Forskning & Utveckling), som jobbar för en effektiv, säker och modern gruvdrift. Det cirkulära perspektivet är viktigt, på samma sätt som att jobba kundorienterat och utforskande.
– Vi jobbar globalt på ABB, speciellt inom R&D. Ibland är det såklart långt till andra delar av världen men vi har goda strategiska samarbeten med LKAB och Boliden. Och då är det värdefullt att ha fysiskt nära till varandra.

Just nu samarbetar de tre företagen med att utveckla en robotlösning för laddning av sprängmedel under jord.
– I stället för att manuellt fylla sprängmedel i borrade hål i väggen ska vi ta fram en robot som gör jobbet. Där kikar jag på gränssnittet som laddoperatören behöver för att kunna interagera med roboten.

Tillsammans med Boliden jobbar ABB även med el-trolleys till gruvorna. Trolleyanläggningen i Aitik är världens första i ett kallt nordligt klimat. Lösningen kommer i slutändan att göra det möjligt för Boliden att minska sina växthusgasutsläpp från transporter med upp till 80 procent längs de rutter där tekniken kan implementeras.
– När truckarna kommer fullastade kan de koppla upp sig mot elnätet, vilket verkligen bidrar till engrönare gruvindustri. Det är ett intressant projekt, som också är väldigt roligt att få göra tillsammans med lokala kunder.

Lösningar som ska passa många målgrupper
De norrländska företagen samarbetar ofta. Att de ligger i samma, eller angränsande, län sänker trösklarna för att göra besök och testa lösningarna. Men det internationella perspektivet finns alltid med. Produkterna som ABB tar fram ska vara i framkant, men passa hela kundspektrat.
– Boliden till exempel ligger verkligen i framkant, men i gruvvärlden globalt har alla sina egna förutsättningar och utmaningar. Lösningarna ska passa flera. Så vi försöker tillgodose många målgrupper, och även såklart behålla goda relationer och intressanta lösningar till “early adopters”.

Något som kan vara en utmaning för Lisa Önnerlöv och hennes team är att jobba tillsammans som ett enda globalt team. De har även kollegor på R&D i exempelvis Schweiz och Brasilien.
– Men det funkar otippat bra, stämningen inom avdelningen är trevlig. Det märks inte så mycket att vi sitter i olika länder. Pandemin har faktiskt gjort det mycket enklare. Alla hade ett barn som sprang i bakgrunden under videomötena, säger hon med ett skratt.

“Från ett utvecklingsperspektiv är det spännande med allt som är på gång i staden, det bubblar verkligen. Det är gynnsamt för våra R&D-projekt.”

ABB:s verksamhet fortsätter växa och just nu söker företaget en mängd olika kompetenser runt om i landet, från forskning & utveckling till servicetekniker och ingenjörer.
– Vi vill växa i Skellefteå, här händer det otroligt mycket nu. Och egentligen kan man jobba från varsomhelst i Sverige, vi är utspridda över hela landet.

Skellefteåkontoret har många lokala kunder där den gröna omställningen och innovativa lösningar är i fokus. Bland annat har de hjälpt till att implementera det moderna energihanteringssystemet i Sara Kulturhus, en av världens högsta byggnader i trä.
– Från ett utvecklingsperspektiv är det spännande med allt som är på gång i staden, det bubblar verkligen. Det är gynnsamt för våra R&D-projekt. Det är också något som lockar kompetens och spännande företag som vi på ABB kan samarbeta med.

Karriärmöjligheterna, en intressant tjänst och balansen mellan jobb och fritid var något som lockade henne till ABB. Här har hon ett flexibelt upplägg på sina arbetsdagar som innebär att hon kan jobba hemifrån två-tre dagar i veckan.
– Det fungerar bra, vi har mycket fokus på att vi ska ha lagom mycket jobb. Vi har möten med avdelningen varje vecka, och har någon för mycket jobb prioriterar man om. Jag själv trivs med att det i korta perioder blir intensivt, men det finns stöd om man behöver se över arbetsbördan. Jag gillar verkligen att jag har stor frihet att välja vilka uppgifter jag prioriterar och hur lägger jag lägger upp arbetet. På ABB finns stora möjligheter att tycka till och styra, avslutar hon.

 

Så här ser det ut i ABB:s nya lokaler i Skellefteå:

 

 

 

Det här är en annons från ABB

 

 

Copyright © skellefteaworks.se.