Connect with us

Aktuellt

Därför är sammanslagningen mellan Metso och Outotec redan en succé

Två blev en när Metso och Outotec genomförde en fusion. Nu har de båda storföretagen flyttat in i helt nya lokaler i Skellefteå. Så här sitter de och därför är sammanslagningen redan en framgång. 

 Att ingå i en fusion behöver inte alltid bli en bra affär. Men för Metso och Outotec har flera pusselbitar nu fallit på plats. För drygt ett år sedan slog bolagen ihop sina verksamheter. 

– Båda företagen var starka på var sitt håll. Metso med standardiserade och slitstarka produkter och Outotec med innovativa teknologier och processer. Förenklat kan man säga att Metso tog hand om det som kom ut ur gruvan och Outotec förädlade mineralerna. Men i och med sammanslagningen har vi nu hela kedjan, vilket är en stor fördel, säger säger Malte Åkerblom, director mill lining product support på Metso Outotec. 

För kunderna innebär sammanslagningen att Metso Outotec blir en mer komplett leverantör. För personalen ännu fler spännande uppdrag. 

– Nu kan vi till exempel leverera teknologi och produkter till hela värdekedjan från malm till metall . Var för sig var vi bara en del i den kedjan och kunde inte ta vissa av de större jobben. Men sammanslagningen har gjort det möjligt.

Redan gett fördelar
– Vi är väldigt starka på service då vi efter sammanslagningen finns stationerade runt om i hela världen. Vi har kommit ännu närmare kunderna på det viset. Dessutom erbjuder vi den ledande teknologin med en unik labbmiljö att utveckla produkter i och som hjälper kunderna att ta nya steg. Inte minst när det gäller att jobba miljövänligt och hållbart, säger Jonny Eliasson, Director Product Group Precious Metals och Platschef  i Skellefteå. 

Jonny Eliasson, Metso Outotec

Efter fusionen har Metso Outotec säkrat flera större affärer. Bland annat i Indonesien där Metso Outotec ska leverera teknologi till ett nytt kopparsmältverk, till ett värde av 360 miljoner euro. Men också till pelletsverk i Kina och Indien för cirka 100 miljoner euro. Företaget har också tecknat större avtal med flera olika batteritillverkare. 

”Oerhört stimulerande”
I Skellefteå har personalen från Metso i Ersmark och personalen från Outotecs kontor på Anderstorp nu flyttat samman i helt nya lokaler. Där huserar cirka 130 medarbetare. 

– Det är en utmaning att slå ihop två företag. Nu behöver vi skapa en ny kultur tillsammans. Men i det finns mycket gott. Vi utmanar varandra med nya idéer och olika sätt att tänka vilket är oerhört stimulerande och roligt.

Mixade arbetsytor
De nya lokalerna består av olika öppna kontorslandskap, mixat med konferensrum, projektrum och andra typer av fokusarbetsplatser. Till exempel sitter gänget som arbetar med kopparsmältverket i Indonesien nu samlade i ett rum. 

– Vi har olika projektrum som vi kan starta upp och ta ned beroende på vad vi arbetar med. Vi har format kontoret tillsammans och skapat det så som vi vill ha det.

“Metso Outotec är rankade som ett av världens mest hållbara företag”

Hållbart kontor
Metso Outotec är rankade som ett av världens mest hållbara företag. Under 2021 rankades de som nummer åtta på Corporate Knights Global 100-Index, som listar de hundra mest hållbara företagen i världen. Arbetet med det nya kontoret fortsätter i den andan och är byggt med ett tydligt miljötänk.

– Till exempel har många möbler och inventarier som fanns på förra kontoret återanvänts i det nya kontoret. Det som inte har kunnat återvinnas från den tidigare arbetslokalen har auktionerats ut till företag och personal. Oavsett om det är stort eller smått så vill vi arbeta hållbart, säger Jonny Eliasson.

– Vi är ett företag som jobbar hårt med hållbarhet i våra produkter. Vi vill göra skillnad i världen och leverera produkter som gör planeten lite bättre. Så det är klart att det även ska märkas på det nya kontoret.

3 fördelar med sammanslagningen

1. Metso Outotec kan nu leverera hela kedjan av produkter och tjänster. I och med sammanslagningen blev företaget ett av världens största inom gruv- och mineralteknikindustrin. Det har redan bidragit till flera större affärer.

2. Utbudet av produkter och tjänster gynnar kunderna, men också den egna personalen som får ännu fler spännande och utmanande jobb att arbeta med. I Skellefteå arbetar till exempel en grupp nu med att leverera teknologi till ett nytt kopparsmältverk i Indonesien

3. Metso hade mycket verksamhet i Nord- och Sydamerika medan Outotec hade många uppdrag i Mellanöstern, Europa och Afrika. Efter sammanslagningen kan företaget komma ännu närmare kunderna i hela världen, vilket bland annat är viktigt ur ett serviceperspektiv. 

Det här är de nya lokalerna: 

– Är belägna på Gymnasievägen i Skellefteå. Precis vid E4:an och granne med Hotell Aurum. 

– På kontoret sitter cirka 130 medarbetare. 

– Är byggt i olika typer av öppna kontorslandskap, med ett tydligt miljötänk. Till exempel har en rad möbler från de förra kontoren snyggats till och återanvänts.  

Det här är en annons från Metso Outotec

Aktuellt

Lista: 7 unga superentreprenörer i Skellefteå

Trots sin unga ålder har de gått sin egen väg.
Och lyckats.
Här är sju unga superentreprenörer som tagit Skellefteå med storm, och deras bästa tips för dig som också är sugen på att driva eget.

Det är lätt att begränsas av tanken att för att vara chef eller entreprenör måste man vara minst 40 år. Att man samlat på sig livserfarenhet och en och annan rynka. Men dessa människor bevisar motsatsen. Skellefteå works har listat sju unga entreprenörer som verkligen har tiden framför sig.

Foto: Märta Nygren

Vill framhäva naturliga drag
Celina Lindgren och Malinda Larsson, 21 år, driver salongen Lash lift Skellefteå. De erbjuder olika moderna skönhetsbehandlingar, bland annat brow lift, lash lift och sockervaxning.
Vi har byggt våra behandlingar kring att framhäva naturliga drag. Därför gör vi inte exempelvis fransförlängningar eller fillers, säger Celina Lindgren. 

De startade som ett UF-företag när de studerade ekonomi på Anderstorpsgymnasiet. Då märkte de att det fanns en efterfrågan på att göra lash lift, men ingen som utförde behandlingen i stan. Därför valde de att åka ner till Stockholm och utbilda sig. Men inledningsvis fanns det inga tankar på att fortsätta driva företaget utanför skolan.
Vi tyckte bara att det var superbra att efter UF-året kunna utföra behandlingen på varandra resten av livet. 

“Vi har UF att tacka för att vi vågade”
Men under UF-perioden märkte de att det fanns en stor efterfrågan, och att många frågade var de skulle vända sig när de inte längre fanns. På så sätt skapades tankarna på att det skulle vara möjligt att starta sitt egna bolag.
Vi har haft entreprenörer i släkten och alltid tyckt att det låter trevligt, men vi har UF att tacka för att vi vågade gå in i det så unga. I och med det fanns även startkapital som gjorde steget ännu enklare. 

Nu har de nyligen renoverat salongen på Läkarvägen, och trivs bra med var de är idag.
Skönhetsbranschen har stått stilla under pandemin, och det finns därför ingen ny behandling vi vill lägga till just nu. Men vi håller ögonen och öronen öppna, och vill alltid ligga i framkant. Vi tycker att det är jättekul, och vi vill fortsätta så länge vi känner så.

Foto: Jonas Westling

Kreativ mångsysslare
En annan hårt arbetande och driven ung människa är Alexander Harpa, 28 år. Med engagemang i fyra olika bolag, som håller på med allt från funktionsdrycker till fästanordningar, verkar det inte finnas något stopp på vad han kan ta sig an.
Jag tycker om att skapa någonting på egen hand och vara kreativ. Det har gjort att jag ibland jobbar för mycket. Men det är så kul att skapa någonting, det ger mycket energi. Det är därför man orkar fortsätta, säger Alexander. 

Alexanders resa började även den med bedrivande av UF-företag, som sedan utvecklades till bolaget Combolt. Bolaget skapar innovativa infästningsmetoder och har gjort affärer med bland annat Villeroy & Boch Gustavsberg. I samband med att Alexanders morfar gick bort uppkom sedan idén till det blomstrande bolaget Latitude 65.
Jag var uppgiven och undrade vad jag skulle göra med mitt liv. Då såg jag massa tomma energidrycksburkar, och tänkte att jag ska skapa en energidryck som har något att göra med min morfar. Latitude 65 är breddgraden där morfar bodde i Jörn. Berget på loggan är vithatten i Glommersträsk där jag är uppvuxen. Att den är sockerfri är inte bara för att det är det folk vill ha, utan för att min morfar var diabetiker. Därför ville jag skapa en dryck som även diabetiker kunde dricka.

Har folket på sin sida
En motgång visade sig vara början på en framgångssaga. Drycken släpptes i slutet av förra sommaren, och etableringen har gått snabbare än vad de kunnat räkna med. Idag är de inom kort fem anställda och ett 50-tal ambassadörer. De har även fått ett otippat stöd från allmänheten på sociala medier.
Det är många som delar storysar, lägger ut och taggar oss. Vi gjorde en analys för att se varför, och det visar sig att det är för att folk genuint gillar våra produkter. Vi vill att alla ska kunna dricka vår dryck, inte bara de som tränar på gym. Därför är vi jätteglada att se den typen av respons. 

“Vi har stora planer”
Inte ens ett år efter släppet finns Latitude 65 att hitta från Riksgränsen ända ner till Gävle. Nu ligger hårt arbete i att kunna matcha efterfrågan och expandera.
Nu vill vi främst växa med teamet, få in säljare i alla distrikt och etablera oss så bra vi kan i Sverige. Framöver kommer vi även att titta på andra länder. Vi har stora planer, och ser ingen begränsning någonstans. 

Det nyaste tillskottet i bolagskatalogen är i uppstartsfasen precis nu. Tillsammans med bland annat Örjan Berglund, som också var med och startade upp Latitude 65, har han startat upp ett investmentbolag.
Vi kommer jobba med spännande investeringar.

Lista: 7 unga entreprenörer i Skellefteå och deras bästa tips

Nadia Wallmark 29 år:

Började sin resa som servitris i stan. Efter det har hon haft flera ledarroller som bland annat restaurangansvarig på ICA Maxi och restaurangchef på Texas Longhorn. Genomförandet av entreprenörskolan No Plan B ledde sedan till en position som VD och delägare på den härligt älvsbelägna och dåvarande restaurangen Brygg CC. Inte långt efter stod det klart att restaurangen skulle få ett nytt koncept – starten på Rustique. Ett ställe där kan du både äta en härlig middag, ta en AW eller festa in på småtimmarna på deras nattklubb. Nu strävar de efter att etableras på fler ställen i Sverige. De har även nya saker på gång för restaurangen i Skellefteå, något som vi inte får ta del av riktigt än. Håll utkik!

Tips: Tro på sig själv! Tro på din förmåga och bli inte girig. Så länge man har bra intentioner med det man gör och brinner för det så kommer folk märka det. Och framför allt, för entreprenörer med personal, se till att värna om dem! De är den absolut största tillgången du kommer ha. Var en ledare, inte en chef.

Celina Lindgren 21 år och Malinda Larsson 21 år:

Startade som UF-företag och uppnådde stora framgångar. Idag har de en egen lokal på läkarvägen, som de nyligen renoverat om. Där utför de moderna skönhetsbehandlingar så som lashlift, browlift och sockervaxning. De har med sin familjära känsla och vänliga intryck lyckats har skapat en trogen kundbas, där man måste vara snabb för att knipa en tid. I år är de nominerade till Alvargalan i just kategorin “årets unga entreprenör”. Det är lätt att förstå varför.

Tips: Våga! Tro på din idé. Gör man det så är det bara att kämpa för det. Och ta hjälp, för det finns hjälp att få.

Emelie Edergard 31 år:

Har jobbat som mäklare i 8 år och är franchisetagare till firman HusmanHagberg sedan två år tillbaka. Sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt, och de har gått från två till sju anställda. Nu dubblar de sina lokaler i stan för att möta expanderingen och har inga planer på att sakta ner. Ett kvitto på framgången är HusmanHagbergs nominering i Alvargalan i kategorin “Årets Varumärke”. Under 2021 uppger HusmanHagberg dessutom att de var den mäklarfirma som sålt flest bostäder i Skellefteå via Hemnet.

Tips: VÅGA! VÅGA kasta dig ut även om det känns läskigt och obekvämt. VÅGA tro på att saker löser sig även om du inte har alla svar just nu. VÅGA lita på att du besitter en större kapacitet än vad du tror. Bestäm dig vart du vill och vägra ge upp!

Alexander Harpa 28 år:

Är verksam inom fyra olika bolag. Han har själv varit med och startat Combolt, som satsar på att använda innovation för att effektivisera tidskrävande moment inom hantverksbranschen. Under 2021 började även arbetet med Latitude 65, en funktionsdryck tillverkad i Jörn. Det visade sig vara en succésaga. Expanderingen sker i snabb takt, och de ser inga begränsningar i hur stora de kan bli. I år har han även startat upp ett investmentbolag tillsammans med bland annat Örjan Berglund, som också var med och etablerade Latitude 65. 

Tips: Så länge man vet anledningen till varför man vill göra något och tror på det ska man bara köra. Då finns det ingen tvekan. Ha rätt driv så orkar man harva på.  Harvar man på för det man tror på så kommer man dit man vill.

Anna Kaiding 20 år:

Tog den 1a juli 2021 över det centrala Hotell Victoria som hotelldirektör och delägare. Med 18 nyrenoverade klassiska hotellrum är ledorden familjärt och tryggt något som de strävar efter. Under sin korta tid har hon även startat om restaurangen i anslutning till hotellet. De har då satsat på ett nytt koncept inspirerat av Norrland med lokalproducerade råvaror. Anna är även en talang inom squash, och har bland annat tävlat för Sverige i junior-VM 2019. 

Tips: Prova på UF som erbjuds i skolan, det är den perfekta inkörsporten. Det var så mitt intresse för entreprenörskap började. Sen, självklart, att våga och ta för dig. Se möjligheterna med allt! Det är så man hittar sitt rätta ställe. Och ta hjälp och kommunicera dina idéer! Det finns så många människor runt omkring mig som har hjälpt mig på min resa. Gemenskapen stärker företag.

Philip Olofsson 27 år:

Är förvaltare på Tribo fastigheter. Via Olofsson Invest är han även delägare i Skellefteås första padelhall PDL center sedan november 2018 tillsammans med PDL group – bestående av bland annat Måns Zelmerlöv och Jonas Björkman. Men de hade inga planer på att stanna där. I Februari öppnade de upp sin andra hall på Hedensbyn, som är Skellefteås största 10-metershall. Philip är även gammal fotbollsspelare och har spelat i både GIF Sundsvall och IF Elvsborg. 

Tips: Prata och ta lärdom av personer som kan mer än dig själv.

Läs vidare

ABB

Nu elektrifieras asfaltsläggningen i norra Sverige

Mot målet att producera grön asfalt elektrifierar nu ABB de maskiner som tillverkar asfalten. Från att ha drivits med tonvis av diesel kommer maskinerna framöver att drivas på el.
– Det satsas miljoner på det här projektet, säger Johan Andersson, regionsäljare på ABB Electrification i Örnsköldsvik.

Det ledande teknikbolaget ABB trappar nu upp satsningen på att reducera koldioxidutsläppen. Det globala företaget ligger i framkant när det kommer till att arbeta hållbart och satsar nu i norra Sverige på att möjliggöra övergången från diesel till el som drivmedel i de maskiner som tillverkar asfalten. 

Johan Andersson, regionsäljare på ABB Electrification

Ett steg mot klimatneutral asfalt
Sverige har 8 000 mil asfaltsbelagd väg som ständigt behöver underhållas. Varje år tillverkas cirka 8 miljoner ton asfalt. Det är en produktion som påverkar miljön genom hela processen – från utvinning till färdiglagd asfalt. I ett steg mot klimatneutral asfalt levererar nu ABB tekniken som gör det möjligt att ersätta de dieseldrivna maskinerna till eldrivna.

“Sverige har 8 000 mil asfaltsbelagd väg som ständigt behöver underhållas”

ABB har ett nära samarbete med El-Centralen som nu elektrifierar asfaltläggningen i norra Sverige. Nu sker en omställning av de dieseldrivna maskinerna i Västerbacke, i Örnsköldsvik. ABB har möjliggjort en omställning av asfaltverket och stenkrossverket ute på bergtäkten till att drivas enbart på el.

Hållbarhet i fokus
Det är PEAB som driver projektet “Grön asfalt”, där ABB fungerar som en underleverantör. När de nya elkraftfördelningen är klar kommer två dieselelverk kunna plockas bort, och istället ersättas med elkraft från elnätet. Dieselelverken förbrukar många liter diesel i timmen och är igång mellan 40 och 60 timmar i veckan. Det innebär att det gör stor skillnad ur miljösynpunkt att byta drivmedel från diesel till el.

Foto: ABB

Lösning som vuxit fram senaste åren
Bakom tekniken står företaget El-Centralen där Alexander Olsson är projektledare för elektrifieringen av maskinerna, där ABB finns med som teknikleverantör. Teamet på El-Centralen har under tre års tid arbetat med att framställa och förbättra det elskåp som klarar utmaningen att ställa om maskinerna ute på bergtäkterna till att drivas med el. 

Vi vill skapa bättre och enklare lösningar för kunden. Genom att elektrifiera maskinerna sparar man både på miljön och ekonomin. Vi går mot fler klimatsmarta val och den här lösningen har vuxit fram under några år, säger Alexander Olsson.

Foto: ABB

Om ABB

  • ABB är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. 
  • Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. 
  • ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder.

Läs vidare

Aktuellt

Så här många bor i Skellefteå 2030, 2035 och 2040

Skellefteå växer så det knakar.
Men hur mycket kommer staden att växa?
Så här många bor här 2030, 2035 och 2040.

Att Skellefteå är på uppgång är svårt att missa. Ombyggnationer och nyproduktioner kan hittas överallt i stan. Bostadspriserna skjuter i höjden och det finns plötsligt mer valmöjligheter när du ska gå ut och äta. Tillväxten är påtaglig redan nu, men hur kommer det att se ut kommande år? 

Ökar snabbt
Nu har Skellefteå kommun tagit fram en prognos som är baserad på pågående etableringar och investeringar. Enligt den kommer kommunen uppnå en befolkning på cirka 95 000 år 2030. Fem år senare, 2035, ska befolkningen vara 101 000. År 2040 ska det bo hela 105 000 människor i kommunen.
 Så måste det bli. Om de nya företagen ska få den arbetskraft som de behöver så blir befolkningsutvecklingen på det sättet, säger Skellefteås planeringschef Lars Hedqvist. 

Men det förutsätter även att de etablerade industrierna är framgångsrika långsiktigt. 

Baserad på verkligheten
Skellefteå kommuns uträkning är en verklighetsbaserad framtidsutsikt. SCB:s kalkylering baseras istället på hur det sett ut historiskt. Den menar att kommunens befolkning kommer att minska. Det är en skillnad på över 35 000 människor mellan kommunens och SCB:s beräkning år 2040.

För sju år sedan satte Skellefteå ett befolkningsmål på 80 000 invånare till 2030. Northvolts etablering har gett kommunen den skjuts som behövs för att uppnå det. Redan nu har det resulterat i stora skillnader.
 Tillväxten accelererar och är större än vad man trott. Det är en enorm satsning som sker med investeringar och etableringar för 10 miljarder per år. För 5 år sedan bedömdes att vi hade 5 byggherrar som ville bygga. Idag är det 100 stycken, konstaterar Lars Hedqvist.

Tror på många hemvändare
Genom Northvolts etablissemang följer en industriboom. Den ska framförallt äga rum de kommande 5 åren där kommunen beräknas öka med över 14 000 människor. Till följd av detta kommer det finnas behov för personal inom exempelvis omsorgen, handeln och servicebranschen. Skellefteå syns även i media både nationellt och internationellt med sina satsningar i exempelvis Sara Kulturhus. Därför finns en tro om att många utflyttade kommer vilja flytta tillbaka.
 Vi har många som är födda här som tycker att Skellefteå är intressant. Förut kunde man tycka att stan var tråkig. Nu händer det jättemycket, det är intressant och spännande, säger Lars Hedqvist. 

Stora utmaningar
Det som krävs nu är en expandering och utveckling på många punkter i samhället för att klara av befolkningsökningen. En annan utmaning är att det finns färre kvinnor än män i kommunen. Man måste därför skapa arbetstillfällen och ett utbud som är lockande för att få en mer jämställd befolkning. 


Källa: Skellefteå Kommun.

Text: Klara Brännström

Läs vidare

Trendar

Copyright © skellefteaworks.se.