Connect with us

Aktuellt

Så blev han Technology Manager på Metso i Skellefteå

Så blev han Technology Manager på Metso i Skellefteå

Från Kina till Skellefteå och Metso.
Nu har Changji Xuan hittat sitt drömjobb som ingenjör.
Här är hans bästa tips på hur du kan göra samma  karriärresa. 

Flytten till Sverige skedde via Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm där Changji Xuan studerat processmetallurgi, tagit sin masters- och doktorsexamen (phD) och forskat inom samma område.
– Jag visste att Sverige var framstående inom den här branschen, bland annat med flera kända internationella storföretag. Därför valde jag att söka mig till Sverige, säger Changji Xuan som flyttade till Stockholm 2010. 

“Det här är en drömarbetsplats”

Efter att ha arbetat i några år på bolagen Voestalpine och Sandvik fick han upp ögonen för Metso i Skellefteå. Sedan ett år tillbaka är han Technology Manager på företaget.
– Metso är väldigt kända i branschen och jag hade bara hört gott om dem som arbetsgivare. På grund av deras spännande uppdrag, storlek som bolag och deras globala och intressanta projekt bestämde jag mig för att söka jobb här. Jag har inte ångrat mig en enda sekund. För mig är det här en drömarbetsplats.  


Duktiga kollegor
Nu arbetar han och Changji Xuans närmsta medarbetare bland annat med processutveckling, processdesign, analyser och innovation. Metso är i framkant i världen vad gäller hållbar teknik, kompletta lösningar och tjänster för ballastproduktion, mineralbearbetning och metallförädling.
– Om jag jämför med mitt tidigare arbete får jag jobba mycket mer brett här, med fler och mer varierande uppdrag. Jag lär mig så mycket varje dag av andra som kan väldigt mycket. Många har arbetat länge, har mycket erfarenhet och kommer med nya aspekter på saker och ting som jag tidigare inte stött på. Det gör att jag utvecklas och då stortrivs jag.

“Att jobba på ett företag som premierar innovation och som hela tiden vill bli bättre inspirerar mig och gör jobbet väldigt roligt.”

Varierande arbetsuppgifter
Changji Xuan framhåller medarbetarnas betydelse som en viktig faktor för att trivas. Men han samarbetar även mycket med kunderna och nära dem, vilket han också tycker är inspirerande. På Metso är en arbetsmetod att jobba i team med uppdrag som pågår parallellt. Just nu är Changji Xuan involverad i tre olika projekt – två där Metso ska vara med och bygga upp elektroniska skrotanläggningar i Nordamerika och Asien och ett tredje där företaget ska utveckla ädelmetallåtervinning i Kina.

 

Metso hjälper ofta till med hela anläggningar, allt från utrustning till tjänster där de hjälper kunderna att förbättra sina vinster samtidigt som de ska minska driftskostnader och risker i arbetsmiljön.
– För att fortsatt vara världsledande gäller det att vi hela tiden utvecklar nya smarta lösningar och ligger i framkant när det gäller innovation. Utvecklingen rusar framåt. Att jobba på ett företag som premierar innovation och som hela tiden vill bli bättre är ytterligare en faktor som inspirerar mig och som gör jobbet väldigt roligt. Här står inget stilla.

 

Spännande plats att bo på
Det gäller inte minst inom området hållbarhet där Metso tillhandahåller teknologier som hjälper kunderna i deras energiomställningar. En utmaning är att möta en växande efterfrågan på mineraler samtidigt som företag ska hantera minskande malmhalter och strängare hållbarhetskrav. Energiomställningen globalt kräver stora investeringar i förnybar energiproduktion, batteriteknik och elfordon. Men hållbarhetsarbetet präglar just nu hela norra Sverige, där det pågår en historisk våg av grön omställning inom industrin.
– Skellefteå är en liten stad i sammanhanget, men här händer väldigt mycket spännande. Det känns kul att bo på en plats där det sker så mycket nytt, inte bara inom Metso. Dessutom är befolkningen här väldigt välkomnande och snäll, så det har varit lätt att komma in i livet i min nya stad. 

Changji Xuan berättar att han även reser en hel del i jobbet.
– Det tycker jag är kul och ger variation i arbetet. Nu snart ska jag till Kina. Vilket är mitt första besök där mot en kund. Att få se olika delar av världen och att få vara på plats hos kunderna är oerhört givande.  

 

Changji Xuan tre bästa tips, så ska du tänka om du också vill göra samma typ av karriärresa:

1. Gå rakt på sak och leta efter företag som verkar i den bransch som du vill arbeta inom och sök jobb där.
2. Det kan vara fördel att leta sig till ett företag som arbetar inom många olika kunskapsområden. Då finns det oftast olika typer av kompetenser att lära sig av och bolla idéer med samt olika vägar att göra karriär inom.
3. Var nyfiken och öppen att lära av andra medarbetare som har kunskaper som du själv saknar.

 

 

Det här är en annons från Metso

Copyright © skellefteaworks.se.