Connect with us

Aktuellt

Ingenjörernas drömlabb i Skellefteå

Metso labb

För tre år sedan byggde Metso ett helt nytt labb i Skellefteå.
Nu arbetar de med att ta fram gummiprodukter som ingen tidigare har sett.
– Vi ser resultat som jag inte ens vågade drömma om, säger Lars Furtenbach, RTD & Engineering Director, Mill lining business line och ansvarig för labbet.

Hållbarhet är ordet på allas läppar. Inte minst hos de anställda på Metso där personalen strävar efter att skapa lösningar som påskyndar hållbarhet i de branscher som företaget verkar i. Till exempel inom mineralbearbetning, ballast och metallförädlingsprocesser. Visionen är att vara kundernas förstaval när det gäller hållbar användning av jordens naturresurser. För att lyckas med detta är Metsos labb i Skellefteå en viktig del. Där arbetar fem personer med utveckling och forskning av gummi.
– Metso har många olika typer av labb runtom i världen, men vi är det enda som arbetar med gummi, säger Lars Furtenbach.

“Det ser väldigt lovande ut och det är viktigt att vi kan utveckla den här typen av high performance-gummi”

Unikt gummi
Målet är bland annat att ta fram nya typer av miljömässigt hållbara gummiblandningar. Till exempel testar de nu ett nytt material som är tänkt att användas i kvarnar inom gruvindustrin.

Lars Furtenbach, RTD & Engineering Director, Mill lining business line

– Gummit ska sitta på insidan av dessa och tåla slitningar, stenar som tumlas runt och andra väldigt stora påfrestande krafter under lång tid. Det är en svår process att ta fram ett material som håller för det, säger Peter Sundberg, en av de som arbetar på labbet.

Men Metso verkar ha lyckats väl. Just nu har de en helt ny gummivariant på test hos en kund i norra Sverige.
– Resultaten vi ser nu hade jag inte ens vågat drömma om. Det gör mig stolt och glad att vi
lyckas så bra och att vi har ett sådant stort kunnande hos oss, säger Lars Furtenbach.

Bland annat har Metso lyckats väldigt väl med att skapa en nötningsbeständighet i gummit.
– Nu är vi inte helt i mål än. Men det ser väldigt lovande ut och det är viktigt att vi kan utveckla den här typen av high performance-gummi. Det stärker oss som företag då vi blir ännu mer konkurrenskraftiga och gör att vi kan jobba mer hållbart.

Viktigt med analyser
Förutom att ta fram nya innovationer arbetar de anställda på labbet med analyser. Till exempel jobbar Metso med många underleverantörer, och så snart nya produkter ska in i Metsos miljö testas de mot de krav på hållbarhet som företaget har. Metso har vidare nio olika gummifabriker runt om i världen där labbet hjälper till med olika tjänster, till exempel vad gäller implementering av nya hållbarare gummisorter i produktionen eller analyser av gummisorters beständighet.

“Det är spännande att få utveckla en produkt över tid och fördjupa sig i den”

Ska anställa
När labbet i Skellefteå byggdes för tre år sedan kostade det några miljoner att bygga. Metso har bland annat investerat pengar i en labbmixer och ett valsverk. Nu är målet att fortsätta utveckla verksamheten. I skrivande stund letar företaget efter minst en person att anställa, då Peter Sundberg går i pension om något år.
– Det här är ett väldigt roligt yrke där jag triggas av att se hur bra någonting kan bli. Det är spännande att få utveckla en produkt över tid och fördjupa sig i den. Vi är i en tid där det är viktigt att ta fram hållbarare produkter vilket gör att vi får mycket utrymme på labbet att testa och köra på. Det är lite av en wild and crazy-attityd vilket gör det extra roligt.

Om labbet:

  • Byggdes för tre år sedan i Skellefteå och är det enda i sitt slag inom Metso-koncernen som bedriver forskning och utveckling av gummi.
  • Labbet har sin grund i det labb som SKEGA byggde upp redan 1946 i Ersmark. När en Outotec och Metso ingick i en sammanslagning fortsatte verksamheten i Skellefteå.
  • Målet är bland annat att ta fram miljömässigt hållbarare gummi.
  • På labbet arbetar i skrivande stund fem personer.

Det här är en annons från Metso

Copyright © skellefteaworks.se.