Connect with us

ITid

Här har alla lika lön – därför är det en succé

Ingenjör och less på intern konkurrens och orättvisa löner?
Grattis – då finns det väldigt intressanta arbetsplatser för dig med.
På iTid har alla precis lika mycket lön och bonus. Här är tre fantastiska fördelar med det.

Karriärhets och jakt på pengar. Det passar vissa, men långtifrån alla. På konsultföretaget iTid, med 28 anställda ingenjörer, är det lika lön, bonus och ingen hierarki som gäller.

– En grundprincip är att vi är väldigt platt som organisation. Som konsult i en grupp ska man inte kannibalisera på varandra. Det handlar mer om vi, än om jag. Med lika löner blir man bättre på att be varandra om hjälp, och att fokusera på att lösa kundens problem. Alla tjänar mest på att agera på det sätt som är bäst för hela företaget. Vi är prestigelösa och lika lön hjälper till att vi klarar av att vara det. Om vår bonus hade varit individuell, baserat på vem som levererar mest, så tar man hellre ett uppdrag själv istället för att ge det till den som är mest lämpad, säger Tony Elingstam, konsult på iTid.

“Vi blir ju erbjudna andra jobb med högre lön ibland. Men det är inte intressant.”

Blir erbjudna andra jobb
Lönen på iTid står sig ändå väldigt bra på marknaden – men att alla har exakt lika lön ger tydliga signaler om att det viktigaste inte är pengar utan att drivkraften bakom att jobba är mer än så.

– Redan innan jag började på iTid hade jag inställningen att det inte är pengar som ska styra vilken arbetsplats jag väljer att jobba på. Det förstärktes när jag började här. Vilka fantastiskt roliga uppdrag och kompetenta människor jag jobbar med. Det finns inte ett enda uppdrag jag skulle vilja tacka nej till, säger konsulten Pernilla Lirell.

Många av de anställda skulle kunna skaffa sig ett mer välbetalt jobb.

– Vi blir ju erbjudna andra jobb med högre lön ibland. Men det är inte intressant med tanke på hur bra vi trivs här.

Pernilla Lirell lockas av att ha kollegor att utvecklas tillsammans med. Hon beskriver det som att ha ”folk att prata med”, och som hon ”klickar med.”

– Men det är inte bara personkemi. Här har många spännande tankar. Jag tror att många på andra arbetsplatser kan känna att de inte får så mycket utbyte eller feedback från kollegor. Det är en trist känsla. Här känner jag en gemenskap och att vi har intressanta diskussioner. Jag har lärt mig mer här på något år än vad jag gjorde under de tio år innan jag kom hit.

“Jämfört med andra arbetsgivare har vi helt sjukt mycket softare rapportering.”

Slipper jaga timmar
En annan fördel på iTid är att personalen slipper att timrapportera. I konsultbranschen är det annars ofta ett stressmoment som många inte trivs med.

– Vi jagar inte timmar för att ha nog att rapportera in och fakturera kunder. Visst har vi timmar vi tar betalt för, med ingen följer upp exakt antal timmar. Planeringen är gjord för att vi ska ha balans i livet. Är man underbelagd eller överbelagd så mår man inte bra. Vi följer i procent hur vi är belagda per månad. Huvudfokus är att vi mår bra. Så jämfört med andra arbetsgivare har vi helt sjukt mycket softare rapportering.

”Maria, var har vi ledighetsblanketterna? Nä, just det, vi har ju inga!”

På iTid ansöker man inte heller om ledighet på det klassiska viset utan här ansvarar alla för sin egen tid.
– När jag började här hade jag lite ångest för att jag var tvungen att be om ledigt första veckan då min mamma fyllde 70 och vi skulle på en resa. Då svarade vår VD att ”Maria, var har vi ledighetsblanketterna? Nä, just det, vi har ju inga!” och skrattade. Sånt känns så befriande. Jag har den bästa arbetsgivaren, säger Pernilla Lirell.

Fakta om iTid
Grundades 2004 i Luleå och har växt organiskt efter Norrlandskusten.

Har fyra kontor – i Luleå, Skellefteå, Umeå och Sandviken.
Har konsulter som är specialiserade på planering, digitalisering/automatisering, hållbarhetsfrågor och styrning av material-, produktions- och informationsflöden.

Den här sidan är en annons från iTid

ITid

Därför väljer allt fler ingenjörer att flytta till norra Sverige – det här är det som lockar

Högintressanta projekt inom industrin och en värdestyrd verksamhet. Och samtidigt en längtan efter en annan vardag efter jobbet. 
– Att få jobba som ingenjör i den här delen av Sverige just nu är rena drömmen, säger Henrik Larsson på iTid

För 30 år sedan flyttade Henrik Larsson från Skellefteå till Luleå för att plugga till civilingenjör.
Efter examen blev det några år inom stålindustrin, jobb i Norge som materialingenjör/materialteknisk chef, vilket också innefattade att kvalitetssäkra
leverantörer runt om i Europa. Önskan om en mer generell roll förde honom därefter till Örebro där han arbetade som kvalitetschef.

Henrik började dock längta tillbaka till norr och för ett år sedan gick därför flytten tillbaka till hemstaden Skellefteå.
– Att få jobba som ingenjör i den här delen av Sverige just nu är rena drömmen. Alla nya arbetstillfällen bidrar också till att fler upptäcker hur bra livet kan vara i fantastiska
Skellefteå!
Henrik känner stolthet över sitt jobb och sin hembygd.
– Tack vare mitt jobb kan jag använda mina erfarenheter och kunskaper för att bidra till
en framtid där jag bor.

“– Min roll på iTid innebär stor frihet under ansvar vilket ger möjlighet att skapa en god balans mellan arbete och fritid. “

Landade toppjobb
Sebastian Rydenfalk är ursprungligen från Borås och för honom är hållbarhet en hjärtefråga. Efter att ha till utbildat sig till högskoleingenjör på KTH i Stockholm och landat ett
toppjobb inom verksamhetsutveckling på Saltå Kvarn i Järna gick flytten till Umeå. Det har han aldrig ångrat.
– Min fru är från Umeå och vi hade båda längtat efter att bo i hus, med möjlighet att få
odla i egen trädgård men också efter att få omge oss familj och släkt. Efter att vi
skaffade familj och att vänner flyttade från Stockholm så kände vi oss ganska ensamma.
Här i Umeå kan vi träffa och umgås med våra nära i stort sett varje dag.

Sebastian prioriterar arbetsgivare som präglas av sunda värderingar och hållbarhetstänk, därför blev bytet till iTid i Umeå helt naturligt.
– Min roll på iTid innebär stor frihet under ansvar vilket ger möjlighet att skapa en god balans mellan arbete och fritid. Just detta är viktigt för mig.

Får jobba med det hon brinner mest för
Daria Sas kommer ursprungligen från Ryssland och är teknologie doktor inom produkt- och produktionsutveckling med inriktning mot hållbarhet och cirkulär ekonomi.
Via studier i Finland inom ekonomi och IT kom hon till Luleå Tekniska Universitet där hon tog en masterexamen, och fick en doktorandtjänst. 2019 doktorerade hon inom
produkt- och produktionsutveckling. Daria arbetar på iTid sedan augusti 2019 och trivs att bo i Luleå.
– Att leva och bo här är stor skillnad från Ryssland, men inte klimatmässigt. Jag gillar
snö och naturen i norr.

Omställningen från akademi till konsult på iTid innebar en större utmaning. Men allt har blivit precis som Daria önskat sig. Idag har hon en stor variation på uppdrag samtidigt
som hon får ägna sig åt det hon brinner som mest för. Hon utbildar i hållbarhet kopplat till inköp och logistik inom olika typer av tillverkande industri.
– Att rollen som konsult på iTid dessutom innebär att jag arbetar självständigt passar mig perfekt.

 

3 anledningar till att ingenjörer vill bo och arbeta i norr:

  1. Nya stora industriprojekt
  2. Orter som lever upp tack vare satsningar på industrin
  3. Goda möjligheter att skapa balans mellan jobb och fritid

Det här är en annons från iTid

Läs vidare

Aktuellt

Han är nominerad till årets VD

Hallå där Fredrik Johansson, Vd för iTid med kontor i Skellefteå, Umeå, Luleå och Sandviken. Du har just blivit utsedd till en av de nominerade i Årets VD, grattis!

Vad har du för ledarstil?
– Jag är inte den som detaljstyr eller pekar med hela handen. Min stil är mer att resonera med medarbetarna om hur vi ska arbeta eller lösa aktuella utmaningar. Ofta låter jag andra ta beslut, det är inte alltid jag som ”vet bäst”.

Vem eller vilka inspireras du själv av?
– Där svarar jag utan tvekan att det är hela gänget på iTid. Det är en samling smarta, kompetenta och väldigt roliga medarbetare med sunda värderingar.

Vad tycker du den viktigaste egenskapen hos en bra VD är?
– Att våga lita på andra, det kommer man långt med.

 

iTid grundades 2004 i Luleå och har idag fyra kontor längs Norrlandskusten. Här jobbar konsulter specialiserade på planering, digitalisering/automatisering, hållbarhetsfrågor och styrning av material-, produktions- och informationsflöden.

Läs vidare

ITid

Så lyckas de rekrytera toppingenjörer

Färre resor och mer tid med familjen.
Men ändå en arbetsvardag fylld av intressanta uppdrag.
Här är arbetsplatsen som lockar toppingenjörer.
– De som kommer till oss nu är ofta i samma ålder och liknande livssituation som vi grundare var för två decennier sedan, säger Fredrik Johansson, vd på iTid.

Efterfrågan på duktiga ingenjörer är hög i hela Sverige. Då kan många välja och vraka bland intressanta arbetsgivare. Inte minst i landets större städer. Men även i Norrland. Ett företag med gott renommé är konsultföretaget iTid. Där har ett 30-tal skickliga ingenjörer valt företaget som arbetsgivare – framför andra spännande arbetsplatser.
– De skulle lätt kunna få andra bra, intressanta och välbetalda jobb. Men vår syn på kombinationen av arbetsliv och privatliv är en stor anledning till att vi är en attraktiv arbetsgivare, säger Fredrik Johansson.

Före sin tid
Han och några till grundade företag 2003. De hade alla svårt att få livspusslet att gå ihop, med små barn och ett hektiskt liv.
–  En stark del i vår företagskultur blev ”balans i livet”. Vi vet att medarbetarna bara kan fungera på jobbet om arbetet går att kombinera med privatlivet. Vi var lite före vår tid, i dag pratar ju nästan alla företag om balans i livet. De som kommer till oss nu är ofta i samma ålder och liknande livssituation som vi grundare var för två decennier sedan.

Pernilla Lirell, ingenjör på iTid i Skellefteå

Mer tid till familj och fritid
På iTid arbetar personalen oftast med lokala kunder, vilket innebär få längre resor. De kan vidare planera arbetstiden själva utifrån kunders behov och egna livspussel.
– Det betyder mer tid till familj, fritid och ett mer balanserat liv. Hela iTids tänk var det jag fastnade för. Jag minns min arbetsintervju väl och när de berättade om vad företaget står för. Ett tänk som inte bara är prat utan som realiserats i min arbetsvardag, säger Pernilla Lirell, ingenjör på iTid.

Är eftertraktade
Företagets kultur kan bland annat sättas i relation till ett svenskt samhälle där antalet sjukskrivningar på grund av utmattning ökar i åldersgrupper under 45 år. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Under 2020 uppgav 14 procent av befolkningen 16 till 84 år att de känner sig stressade. Företag som tänker på hela människan är eftertraktade.
– Alla som arbetar hos oss är attraktiva på arbetsmarknaden, så misslyckas vi med att skapa ett företag som medarbetarna trivs hos finns inte företaget längre, säger Fredrik Johansson.

Vinnande arbetssätt
En annan orsak till företagets dragningskraft är deras sätt att jobba med kunder. Fredrik Johansson berättar att det är vanligt inom management consulting att genomföra kortare insatser, implementera dessa hos ledningen och lämna en rapport som det blir upp till kunden själv att implementera. Vilket ofta inte sker.
– Men vi är inte bara med och målar de stora penseldragen, utan följer kunderna hela vägen så att de lyckas med sin implementering. Därför jobbar vi gärna med lokala kunder i närheten av våra kontor så att vi kan ha en kontinuerlig närvaro. Sättet att jobba med kunderna tilltalar många erfarna ingenjörer. Det är roligt och vinnande sätt att arbeta på både för våra medarbetare och kunder.

Det är också anledningen till att iTid inte rekryterar medarbetare direkt från skolan. Förutom akademisk utbildning är kravet praktisk erfarenhet att falla tillbaka på för att klara av att genomföra iTids uppdrag.

Därför lyckas iTid rekrytera toppingenjörer:

Arbetssättet
Till skillnad från många andra konsultföretag i branschen vill iTid inte bara måla de stora penseldragen, utan även genomföra de nya arbetssätten hos sina kunder. Det är intressantare och mer givande för både medarbetare och kunder.

Visionen
iTid har som vision att skapa ”En framtid där vi bor”. Det ska finnas en hållbar framtid i Norrland, där det finns företag och jobb för barn och barnbarn. ”För att kunna jobba hos oss måste man nog brinna för detta”, säger Fredrik Johansson, vd.

Balans i livet
Arbetet ska gå att kombinera med privatlivet. Det innebär ökad frihet. Till exempel får personalen styra över sin arbetstider, vilket innebär mer tid till familj och fritid.

Kan påverka företaget
Alla på företaget är till stor del med och bidrar till företagets styrning och utveckling. Det ger en större delaktighet och ett större inflytande än i jämförelse med många andra konsultföretag.

Trevliga kollegor
Har ett bra gäng likasinnade, men inte för lika, som trivs och har roligt tillsammans.
Det, tillsammans med lärorika och roliga uppdrag, är ytterligare en grundförutsättning för trivsel hos personalen.

Det här är en annons från iTid

Läs vidare

Trendar

Copyright © skellefteaworks.se.