Connect with us

ABB

Så gör ABB för att attrahera och behålla medarbetare

Jens Jonnson, teknikchef ABB

Möjligheten att växa, utvecklas och påverka sitt arbete är enorma på det globala teknikbolaget ABB. Det kan vara svaret på varför många stannar kvar länge på företaget. “Vi satsar mycket på att behålla våra medarbetare”, säger Jens Jonsson, teknikchef på ABB.

Att jobba på ABB kan innebära stora möjligheter. Förutom att öka kompetensen inom sitt eget område finns även alternativet att hoppa mellan avdelningar och på det sättet kompetensutveckla sig.
– Vi har en härlig framåtanda på ABB. Jag kan utmanas, utvecklas och stimuleras. Tekniken går framåt i rasande takt och att jobba på ett globalt teknikbolag som ständigt ligger i framkant gör att du får utmaningar och växer i arbetet varje dag. Det är nog därför jag stannat på företaget i tio år, säger Jens Jonsson.

En plan för varje medarbetare
Hans första roll på ABB var som projektledare för styrsystem inom energisektorn. Idag är han teknikchef för styrsystem inom processindustrin. Det innebär förenklat ett kontrollsystem inom produktion av massa och papper.
– Det finns alltid en plan för varje medarbetare. Vi har ett strategiskt arbete för hur vi ska behålla, kompetensutveckla och ersätta medarbetare om de börjar i en ny roll på ABB. Det är för att slippa ett gap när det inträffar. Det finns alltid en nästa på tur som kan ta vid.

På ABB anser man att mångfald, inkludering och lika möjligheter är avgörande för företagets affärsframgång.
– Vi har som mål att bli lika många kvinnor som män, med olika etnicitet och bakgrund. Och framförallt att medarbetarna ska trivas och ha möjlighet att jobba inom olika befattningar. Hittar vi områden där det brister på något sätt så tar vi tag i det och har en plan för hur vi ska följa upp det.

Jobba på ABB – från andra sidan jordklotet
Om du vill arbeta på ett globalt företag, med möjlighet att byta arbetsort eller till och med flytta till andra sidan jordklotet – då är ABB ett bra alternativ. Företaget har anställda i över 100 länder runt om i världen. Och att de redan i dag har över 100 000 medarbetare vittnar om attraktionskraften.
– Vi har kunder runt om i hela världen och att möta dem personligen är en viktig del av vår verksamhet. Det gör att man har stora möjligheter att resa eller jobba och bo utomlands, oavsett om det är för ett kortare projekt eller en längre tid.

ABB behöver även kompetens i södra och norra Norrland eftersom arbetet inom industrin expanderar stort, exempelvis inom gruvindustrin och batterisektorn.
– Vi är idag cirka 350 medarbetare i norra Sverige och fortsätter hela tiden att växa, så det finns stora möjligheter att bli en av oss.

Vi har en härlig framåtanda på ABB. Jag kan utmanas, utvecklas och stimuleras. Det är nog därför jag stannat på företaget i tio år.”

Smarta val
Att arbeta med ett hållbarhetsperspektiv är något som ligger helt rätt i tiden och något som ABB satsar stenhårt på.
– Vi jobbar hållbart och långsiktigt utifrån flera perspektiv. Vi börjar med att möjliggöra för våra kunder att minska sina utsläpp och bevara resurser eftersom det är där vi kan göra störst skillnad. Vi går sedan vidare till vår egen verksamhet, till våra leverantörer och till de områden vi verkar, där fokus alltid ligger på att göra hållbara val. Vi arbetar även med att få vår personal att vilja stanna kvar genom att ha en rolig arbetsplats, bra arbetsmiljö och ge möjligheter till att utvecklas.

De hållbara valen märks både i det lilla och stora. På kontoret har de led-belysning som anpassas efter ljuset i rummet, tjänstebilarna går på el och de styr arbetet till att använda Teams i den mån det är möjligt. De strävar även efter att använda system som redan finns och bygga programmeringen av styrsystem för att bli effektiva och energisnåla.

ABB + SCA = hållbara lösningar
Just nu håller ABB på med ett spännande projekt då de levererar nytt styrsystem till SCA:s nya CTMP-anläggning på Ortviken utanför Sundsvall. CTMP står för kemisk termomekanisk massa. Tidigare var ABB delaktig i processen vid tillverkning av tryckpapper men när SCA lade ner den produktionen anpassade ABB arbetet för att möjliggöra tillverkning av annan pappersmassa.
– Våra medarbetare får arbeta med den senaste tekniken både inom ABB:s styrsystem och segmentet massaproduktion. Det innebär till exempel att styra hur applikationer och funktioner ska programmeras och ta fram nya lösningar som optimerar anläggningen och minimerar miljöpåverkan.

Det är alltid mycket nytt på gång på ABB och det finns stora möjligheter att utvecklas inom sin yrkesroll.
– Det är roligt att arbeta med SCA som vågar prova nytt. De arbetar dessutom hållbart då de har sin egen skog och tar tillvara på alla delar av trädet. Det känns givande att få vara delaktig i den processen. Vi har ett gott partnerskap som driver utvecklingen inom industrin.

 

Det här är en annons från ABB

ABB

Ny global R&D-avdelning i Skellefteå: “Värdefullt att ha närhet till kunderna”

Lisa Önnerlöv jobbar på ABB:s nya r&d-avdelning i Skellefteå

Lisa Önnerlöv är industridesigner med en Bachelor i Fine Art från Designhögskolan i Umeå. En bakgrund som skiljer sig en del från kollegorna på ABB.
– Våga gärna söka dig till ABB även om du inte har en teknisk bakgrund. Det finns så mycket mer att göra här än att jobba tekniskt.

Efter åtta år som Development engineer på Boliden tog hon klivet över till ABB. Ett jobb inom samma industri men från ett annat perspektiv då ABB jobbar på leverantörssidan. I sin nya roll har hon ett stort fokus på användarupplevelsen av ABB:s produkter, att utgå från användarperspektivet. Där passar hennes designbakgrund perfekt.
– Jag får driva kreativa processer från ax till limpa. Det är väldigt roligt och utvecklande att få jobba utforskande, dra slutsatser och spåna fram den bästa lösningen. Det finns också en kreativ del i att tänka ut hur man paketerar budskap och information, och göra komplexa saker till något greppbart och visuellt.

“Vi har en väldigt bra stämning på kontoret, det där vardagssnacket runt kaffemaskinen.”

Sedan ett drygt år tillbaka har Lisa Önnerlöv tjänsten R&D Customer and User Experience Lead. Hon sitter i ABB:s nya lokaler i Skellefteå, i en byggnad som är välkänd bland invånarna – Skellefteås tidigare stadsbibliotek. Men lokalerna är nu totalrenoverade och det första man möts av i lunch- och fikarummet är en stor shuffleboard.
– Det är roligt att det finns lekfulla inslag i kontorsmiljön. De flesta av oss jobbar åt olika delar av ABB, men vi har en väldigt bra stämning på kontoret, det där vardagssnacket runt kaffemaskinen.

Nya lokaler Skellefteå ABB

Foto: ABB

Strategiska samarbeten mellan företag i norr
I sin nya roll är hon nu en del av en ny, internationell R&D-avdelning (Forskning & Utveckling), som jobbar för en effektiv, säker och modern gruvdrift. Det cirkulära perspektivet är viktigt, på samma sätt som att jobba kundorienterat och utforskande.
– Vi jobbar globalt på ABB, speciellt inom R&D. Ibland är det såklart långt till andra delar av världen men vi har goda strategiska samarbeten med LKAB och Boliden. Och då är det värdefullt att ha fysiskt nära till varandra.

Just nu samarbetar de tre företagen med att utveckla en robotlösning för laddning av sprängmedel under jord.
– I stället för att manuellt fylla sprängmedel i borrade hål i väggen ska vi ta fram en robot som gör jobbet. Där kikar jag på gränssnittet som laddoperatören behöver för att kunna interagera med roboten.

Tillsammans med Boliden jobbar ABB även med el-trolleys till gruvorna. Trolleyanläggningen i Aitik är världens första i ett kallt nordligt klimat. Lösningen kommer i slutändan att göra det möjligt för Boliden att minska sina växthusgasutsläpp från transporter med upp till 80 procent längs de rutter där tekniken kan implementeras.
– När truckarna kommer fullastade kan de koppla upp sig mot elnätet, vilket verkligen bidrar till engrönare gruvindustri. Det är ett intressant projekt, som också är väldigt roligt att få göra tillsammans med lokala kunder.

Lösningar som ska passa många målgrupper
De norrländska företagen samarbetar ofta. Att de ligger i samma, eller angränsande, län sänker trösklarna för att göra besök och testa lösningarna. Men det internationella perspektivet finns alltid med. Produkterna som ABB tar fram ska vara i framkant, men passa hela kundspektrat.
– Boliden till exempel ligger verkligen i framkant, men i gruvvärlden globalt har alla sina egna förutsättningar och utmaningar. Lösningarna ska passa flera. Så vi försöker tillgodose många målgrupper, och även såklart behålla goda relationer och intressanta lösningar till “early adopters”.

Något som kan vara en utmaning för Lisa Önnerlöv och hennes team är att jobba tillsammans som ett enda globalt team. De har även kollegor på R&D i exempelvis Schweiz och Brasilien.
– Men det funkar otippat bra, stämningen inom avdelningen är trevlig. Det märks inte så mycket att vi sitter i olika länder. Pandemin har faktiskt gjort det mycket enklare. Alla hade ett barn som sprang i bakgrunden under videomötena, säger hon med ett skratt.

“Från ett utvecklingsperspektiv är det spännande med allt som är på gång i staden, det bubblar verkligen. Det är gynnsamt för våra R&D-projekt.”

ABB:s verksamhet fortsätter växa och just nu söker företaget en mängd olika kompetenser runt om i landet, från forskning & utveckling till servicetekniker och ingenjörer.
– Vi vill växa i Skellefteå, här händer det otroligt mycket nu. Och egentligen kan man jobba från varsomhelst i Sverige, vi är utspridda över hela landet.

Skellefteåkontoret har många lokala kunder där den gröna omställningen och innovativa lösningar är i fokus. Bland annat har de hjälpt till att implementera det moderna energihanteringssystemet i Sara Kulturhus, en av världens högsta byggnader i trä.
– Från ett utvecklingsperspektiv är det spännande med allt som är på gång i staden, det bubblar verkligen. Det är gynnsamt för våra R&D-projekt. Det är också något som lockar kompetens och spännande företag som vi på ABB kan samarbeta med.

Karriärmöjligheterna, en intressant tjänst och balansen mellan jobb och fritid var något som lockade henne till ABB. Här har hon ett flexibelt upplägg på sina arbetsdagar som innebär att hon kan jobba hemifrån två-tre dagar i veckan.
– Det fungerar bra, vi har mycket fokus på att vi ska ha lagom mycket jobb. Vi har möten med avdelningen varje vecka, och har någon för mycket jobb prioriterar man om. Jag själv trivs med att det i korta perioder blir intensivt, men det finns stöd om man behöver se över arbetsbördan. Jag gillar verkligen att jag har stor frihet att välja vilka uppgifter jag prioriterar och hur lägger jag lägger upp arbetet. På ABB finns stora möjligheter att tycka till och styra, avslutar hon.

 

Så här ser det ut i ABB:s nya lokaler i Skellefteå:

 

 

 

Det här är en annons från ABB

 

 

Läs vidare

ABB

Nu elektrifieras asfaltsläggningen i norra Sverige

Mot målet att producera grön asfalt elektrifierar nu ABB de maskiner som tillverkar asfalten. Från att ha drivits med tonvis av diesel kommer maskinerna framöver att drivas på el.
– Det satsas miljoner på det här projektet, säger Johan Andersson, regionsäljare på ABB Electrification i Örnsköldsvik.

Det ledande teknikbolaget ABB trappar nu upp satsningen på att reducera koldioxidutsläppen. Det globala företaget ligger i framkant när det kommer till att arbeta hållbart och satsar nu i norra Sverige på att möjliggöra övergången från diesel till el som drivmedel i de maskiner som tillverkar asfalten. 

Johan Andersson, regionsäljare på ABB Electrification

Ett steg mot klimatneutral asfalt
Sverige har 8 000 mil asfaltsbelagd väg som ständigt behöver underhållas. Varje år tillverkas cirka 8 miljoner ton asfalt. Det är en produktion som påverkar miljön genom hela processen – från utvinning till färdiglagd asfalt. I ett steg mot klimatneutral asfalt levererar nu ABB tekniken som gör det möjligt att ersätta de dieseldrivna maskinerna till eldrivna.

“Sverige har 8 000 mil asfaltsbelagd väg som ständigt behöver underhållas”

ABB har ett nära samarbete med El-Centralen som nu elektrifierar asfaltläggningen i norra Sverige. Nu sker en omställning av de dieseldrivna maskinerna i Västerbacke, i Örnsköldsvik. ABB har möjliggjort en omställning av asfaltverket och stenkrossverket ute på bergtäkten till att drivas enbart på el.

Hållbarhet i fokus
Det är PEAB som driver projektet “Grön asfalt”, där ABB fungerar som en underleverantör. När de nya elkraftfördelningen är klar kommer två dieselelverk kunna plockas bort, och istället ersättas med elkraft från elnätet. Dieselelverken förbrukar många liter diesel i timmen och är igång mellan 40 och 60 timmar i veckan. Det innebär att det gör stor skillnad ur miljösynpunkt att byta drivmedel från diesel till el.

Foto: ABB

Lösning som vuxit fram senaste åren
Bakom tekniken står företaget El-Centralen där Alexander Olsson är projektledare för elektrifieringen av maskinerna, där ABB finns med som teknikleverantör. Teamet på El-Centralen har under tre års tid arbetat med att framställa och förbättra det elskåp som klarar utmaningen att ställa om maskinerna ute på bergtäkterna till att drivas med el. 

Vi vill skapa bättre och enklare lösningar för kunden. Genom att elektrifiera maskinerna sparar man både på miljön och ekonomin. Vi går mot fler klimatsmarta val och den här lösningen har vuxit fram under några år, säger Alexander Olsson.

Foto: ABB

Om ABB

  • ABB är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. 
  • Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. 
  • ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder.

Läs vidare

ABB

Så fortsätter ABB sina insatser för hållbarhet i norra Sverige

I LKAB:s gruva i Kiruna pågår en ständig jakt efter nya sätt att maximera gruvans effektivitet och öka kapaciteten. Genom ett förlängt serviceavtal med ABB säkerställer LKAB nu att gruvan fortsätter ligga i teknikens framkant. Från Skellefteå utgår tolv personer som underhåller gruvspelen på plats hos kunderna, men även på distans.
– Genom det ökar vi kapaciteten, samtidigt som vi skapar en så effektiv energianvändning som möjligt, säger Victor Lundström, avtalsledare för gruvspel på ABB.

Det globala teknikbolaget fortsätter leverera tjänster för att maximera effektiviteten och öka kapaciteten i LKAB:s gruva i Kiruna. I slutet av 2020 förlängde de serviceavtalet som omfattar tolv gruvspel, som används för att transportera upp malm från underjorden till marknivå. I avtalet ingår flera teknikområden såsom styrsystem, drivsystem och nu även gruvspelens motorer i Kirunagruvan. Där finns världens största underjordsgruva för järnmalm med en dagsproduktion på mer än 85 000 ton. 

Lång erfarenhet av gruvspel
Genom serviceavtalet har ABB levererat service och optimering av gruvspelen till LKAB i Kiruna sedan 2010, men samarbetet mellan företagen går betydligt längre bak i tiden än så.
Vi har 130 års erfarenhet inom området. Vår lokala närvaro, globala expertis och fjärrstyrningsteknik stödjer LKAB:s mål. Att vi underhåller deras gruvspel är ett bra sätt att tillsammans utveckla processer och arbetsmetoder, säger Victor Lundström, avtalsledare för gruvspel på ABB i Skellefteå.

I Europa hjälper ABB kunder, via serviceavtal, att säkerställa optimal kapacitet, högre effektivitet och lägre energiförbrukning främst i Sverige, Finland, Portugal och Spanien.

Söker nya talanger
Victor Lundström, avtalsledare, är stationerad i Skellefteå och sköter planering och uppföljning på distans men åker upp till Kiruna ungefär sex gånger per år för att utföra service på plats.
ABB har ett lokalt kontor i Kiruna där runt 15 personer arbetar inom olika teknikgrenar, bland annat inom tekniken gruvspel. I Skellefteå arbetar runt tolv personer med gruvspelen, men totalt arbetar runt 40 personer med gruvspel på ABB i Sverige samtidigt som antalet växer kraftigt.
Genom vårt erbjudande hjälper vi våra kunder att effektivisera sina verksamheter och samtidigt bli mer hållbara. Det är ett väldigt givande arbete, och vi söker hela tiden nya medarbetare, säger Victor Lundström.

Dygnet-runt-service
ABB tillhandahåller dygnet runt-service. Om kunden får problem med gruvspelen finns alltid en specialist att kontakta via telefon, som kan felsöka på distans.
Det gör att kunder som befinner sig långt ifrån oss kan känna att vi alltid finns nära till hands att hjälpa till om det uppstår problem. Det gör att vi minskar på dyrbara ståtider. Gruvspelen är huvudpulsådern i produktionsflödet i gruvan och det är väldigt kritiskt om de slutar fungera, säger Victor Lundström.

ABB kan avhjälpa problem på distans genom att ansluta till kundens styrsystem. Där kan de se både bakåt i tiden vad som har hänt och i realtid vad som sker just nu.
På så sätt kan vi justera olika parametrar för att lösa eventuella problem.

Utvecklar digitala tjänster
ABB ligger i framkant när det kommer till att utveckla digitala tjänster som gör arbetet mer hållbart och effektivt. Just nu håller bolaget på att utveckla den digitala tjänsten ABB Ability Performance Optimization for Hoists. Med tjänsten kan kunder samla in produktionsdata som sedan utvärderas automatiskt.
På så sätt kan vi snabbt och enkelt se om det är något som fungerar sämre i gruvspelen och kan ge förbättringsförslag till kunden före det hunnit bli ett stort problem. Det gör att delarna i anläggningen får en längre livscykel. Tidigare var det ju tvärtom, att kunderna hörde av sig till oss då det redan blivit ett problem.

“Tidigare var det ju tvärtom, att kunderna hörde av sig till oss då det redan blivit ett problem.”

Bygger om i Brasilien
Förutom serviceverksamheten arbetar ABB med att modernisera gruvspel runt om i världen. Just nu befinner sig Victor Lundström i Brasilien där han och två ytterligare kollegor från Skellefteå hjälper till med att driftsätta en ombyggnation. Ombyggnationen är sedan tidigare konstruerad av en elingenjör på ABB i Skellefteå.
– ABB utvecklar framtidens energilösningar. Gruvspelen som transporterar upp malmen ur gruvorna går på el och ersätter transport med lastbilar som går på fossila bränslen och avger mycket koldioxidutsläpp.

ABB:s hållbarhetsstrategi

  • Möjliggör ett samhälle med låga koldioxidutsläpp. ABB:s teknik riktar sig till sektorer som står för tre fjärdedelar av den globala energiförbrukningen. ABB stödjer sina kunder till att minska koldioxidutsläppen.
  • Bevarar resurser. ABB kommer bland annat se till att noll avfall från deras egen verksamhet slängs på deponier, där detta är förenligt med lokala förhållanden och regler.
  • Tar hand om sina anställda. ABB skapar säkra, rättvisa och inkluderande arbetsmiljöer. ABB kommer bland annat att fördubbla antalet kvinnor i ledande befattning fram till 2030.

Det här är en annons från ABB

Läs vidare

Trendar

Copyright © skellefteaworks.se.