Connect with us

ABB

Så gör ABB för att attrahera och behålla medarbetare

Jens Jonsson, teknikchef ABB

Möjligheten att växa, utvecklas och påverka sitt arbete är enorma på det globala teknikbolaget ABB. Det kan vara svaret på varför många stannar kvar länge på företaget. “Vi satsar mycket på att behålla våra medarbetare”, säger Jens Jonsson, teknikchef på ABB.

Att jobba på ABB kan innebära stora möjligheter. Förutom att öka kompetensen inom sitt eget område finns även alternativet att hoppa mellan avdelningar och på det sättet kompetensutveckla sig.
– Vi har en härlig framåtanda på ABB. Jag kan utmanas, utvecklas och stimuleras. Tekniken går framåt i rasande takt och att jobba på ett globalt teknikbolag som ständigt ligger i framkant gör att du får utmaningar och växer i arbetet varje dag. Det är nog därför jag stannat på företaget i tio år, säger Jens Jonsson.

En plan för varje medarbetare
Hans första roll på ABB var som projektledare för styrsystem inom energisektorn. Idag är han teknikchef för styrsystem inom processindustrin. Det innebär förenklat ett kontrollsystem inom produktion av massa och papper.
– Det finns alltid en plan för varje medarbetare. Vi har ett strategiskt arbete för hur vi ska behålla, kompetensutveckla och ersätta medarbetare om de börjar i en ny roll på ABB. Det är för att slippa ett gap när det inträffar. Det finns alltid en nästa på tur som kan ta vid.

På ABB anser man att mångfald, inkludering och lika möjligheter är avgörande för företagets affärsframgång.
– Vi har som mål att bli lika många kvinnor som män, med olika etnicitet och bakgrund. Och framförallt att medarbetarna ska trivas och ha möjlighet att jobba inom olika befattningar. Hittar vi områden där det brister på något sätt så tar vi tag i det och har en plan för hur vi ska följa upp det.

Jobba på ABB – från andra sidan jordklotet
Om du vill arbeta på ett globalt företag, med möjlighet att byta arbetsort eller till och med flytta till andra sidan jordklotet – då är ABB ett bra alternativ. Företaget har anställda i över 100 länder runt om i världen. Och att de redan i dag har över 100 000 medarbetare vittnar om attraktionskraften.
– Vi har kunder runt om i hela världen och att möta dem personligen är en viktig del av vår verksamhet. Det gör att man har stora möjligheter att resa eller jobba och bo utomlands, oavsett om det är för ett kortare projekt eller en längre tid.

ABB behöver även kompetens i södra och norra Norrland eftersom arbetet inom industrin expanderar stort, exempelvis inom gruvindustrin och batterisektorn.
– Vi är idag cirka 350 medarbetare i norra Sverige och fortsätter hela tiden att växa, så det finns stora möjligheter att bli en av oss.

Vi har en härlig framåtanda på ABB. Jag kan utmanas, utvecklas och stimuleras. Det är nog därför jag stannat på företaget i tio år.”

Smarta val
Att arbeta med ett hållbarhetsperspektiv är något som ligger helt rätt i tiden och något som ABB satsar stenhårt på.
– Vi jobbar hållbart och långsiktigt utifrån flera perspektiv. Vi börjar med att möjliggöra för våra kunder att minska sina utsläpp och bevara resurser eftersom det är där vi kan göra störst skillnad. Vi går sedan vidare till vår egen verksamhet, till våra leverantörer och till de områden vi verkar, där fokus alltid ligger på att göra hållbara val. Vi arbetar även med att få vår personal att vilja stanna kvar genom att ha en rolig arbetsplats, bra arbetsmiljö och ge möjligheter till att utvecklas.

De hållbara valen märks både i det lilla och stora. På kontoret har de led-belysning som anpassas efter ljuset i rummet, tjänstebilarna går på el och de styr arbetet till att använda Teams i den mån det är möjligt. De strävar även efter att använda system som redan finns och bygga programmeringen av styrsystem för att bli effektiva och energisnåla.

ABB + SCA = hållbara lösningar
Just nu håller ABB på med ett spännande projekt då de levererar nytt styrsystem till SCA:s nya CTMP-anläggning på Ortviken utanför Sundsvall. CTMP står för kemisk termomekanisk massa. Tidigare var ABB delaktig i processen vid tillverkning av tryckpapper men när SCA lade ner den produktionen anpassade ABB arbetet för att möjliggöra tillverkning av annan pappersmassa.
– Våra medarbetare får arbeta med den senaste tekniken både inom ABB:s styrsystem och segmentet massaproduktion. Det innebär till exempel att styra hur applikationer och funktioner ska programmeras och ta fram nya lösningar som optimerar anläggningen och minimerar miljöpåverkan.

Det är alltid mycket nytt på gång på ABB och det finns stora möjligheter att utvecklas inom sin yrkesroll.
– Det är roligt att arbeta med SCA som vågar prova nytt. De arbetar dessutom hållbart då de har sin egen skog och tar tillvara på alla delar av trädet. Det känns givande att få vara delaktig i den processen. Vi har ett gott partnerskap som driver utvecklingen inom industrin.

 

Det här är en annons från ABB

Copyright © skellefteaworks.se.

Wordpress Developer