Connect with us

Aktuellt

Så hittade hon sitt drömjobb i Skellefteå

Stockholm, Helsingfors eller Skellefteå? För Leena Harjumaa var valet enkelt.
Efter att ha riktat blicken mot norra Sverige hittade hon sitt drömjobb på Outotec.

Efterfrågan på ingenjörer är mycket hög på arbetsmarknaden. Det gör att många samtidigt väljer att söka sig till arbetsplatser i storstäderna, där tillväxten varit extra het under flera år. Men på samma gång glömmer många bort alternativen – som kan vara ännu bättre. För Leena Harjumaa, civilingenjör inom miljöteknik, öppnades en drömvärld när hon hörde talas om Outotec i Skellefteå.

– Jag visste ingenting om Skellefteå. Men så gjorde jag mitt examensarbete i Finland i samarbete med ett gruvföretag. Outotec levererade utrustning dit och jag kom i kontakt med en person som tipsade om kontoret i Skellefteå. Även om staden var okänd för mig så vet alla i Finland vilka Outotec är, så jag blev intresserad, säger Leena Harjumaa.

Har aldrig ångrat sig
Vid samma tidpunkt blev hon erbjuden ett jobb i Finland. Men efter att ändå ha skickat sitt cv till Outotec välkomnades hon på en intervju.

– Jag fick snabbt en väldigt bra magkänsla och träffade härliga människor. De erbjöd mig ett jobb som processingenjör.

Nio år senare är Leena Harjumaa väldigt nöjd över sitt val att flytta till Skellefteå. Hon tog med sig sin man och tillsammans köpte de en villa.

– Att sträva efter att bo i en större stad har aldrig varit ett mål i sig. Jag har inte längtat till Stockholm eller Helsingfors. Men man ska komma ihåg att jag får min del av storstadslivet ändå. Outotec är ett globalt storföretag med många spännande uppdrag och jag reser mycket. Till exempel så bodde jag i tiomiljonersstaden Lima under tre månader under ett uppdrag. Men då är det skönt att komma hem till Skellefteå, som också är en levande stad, men på ett lugnare och skönare sätt.

Svårt att hitta rätt
Dessutom tror Leena Harjumaa att det är svårt för henne att hitta ett lika spännande jobb på något annat företag, trots den goda arbetsmarknaden.

– Det finns absolut många andra intressanta arbetsplatser, så det går kanske om jag vill. Men det är svårt att pricka så rätt som jag gjort här. Outotec är väldigt bra på att ta hand om sin personal och jag utvecklas mycket i min yrkesroll. Här får jag till exempel vara med i hela processer, från att lägga offert till driftsättning, vilket jag lär mig mycket av och tycker är omväxlande.

Jobbar i team
Hon berättar till exempel om gasreningsprojekt som hon är ansvarig för i sin roll som processingenjör.

– Då tar jag hand om förfrågan från kund, göra offert, hjälper med kontraktsskrivning, är processansvarig för att designa anläggningen och genomföra driftsättningen. Sådana projekt kan pågå i två år. Vi jobbar alltid i team.

– Det är arbetet tillsammans som man utvecklas av. Jag får råd och tips från kolleger hur man ska tänka och ger min feedback till andra. Likadant arbetar jag även nära personer på Outotec i andra länder, till exempel i Finland och Tyskland. Vi är världsledande på det vi gör, så det är många duktiga här som jag lär mig otroligt mycket av.

Om Outotec
– Utvecklar och levererar teknik främst till mineral- och metallindustrin och erbjuder bland annat tjänster inom filtrering, pumpning och gasrening.
– Satsar mycket på produkt- och teknikutveckling och är världsledande inom sin bransch.
– Företagets lösningar utgör till exempel viktiga medel för att minska kundernas ekologiska fotavtryck och begränsa föroreningar i luft, vatten och jord.

Den här sidan är en annons från Outotec

Copyright © skellefteaworks.se.