Connect with us

Aktuellt

8 häftiga idéer som kan förändra Skellefteås framtid

Tak prydda av vackra växter, vägar som laddar din bil medan du kör på dem och bostadskvarter med egna el-anläggningar. Här är åtta häftiga idéer som redan är eller kan bli verkliga i Skellefteå.

Nytt kulturhus, nya bostadskvarter och fler företagsetableringar. Det har redan hänt mycket spännande i Skellefteå – men det kan hända så mycket mer. En av dem som har en betydande roll i expansionen är konsultföretaget WSP som är världsledande inom samhällsutveckling, stadsbyggnad och infrastruktur. I Skellefteå är företaget involverade i många olika projekt – till exempel Kulturhuset Sara, Floraskolan, Northvolts batterifabrik och flertalet nya förskolor. WSP är kända för sin förmåga att bygga levande, hållbart och att driva utvecklingen framåt i olika städer. Med deras kunskaper i bagaget har de också många tankar kring hur Skellefteå kan fortsätta att växa och hur man kan bygga smartare, hållbarare och attraktivare. Här är några av dem som redan har blivit eller kan bli verkliga:

 1. Fler gröna tak
Med tak av växter och vegetation kan du fördröja och absorbera en stor del av det regnvatten som faller. Det minskar belastningen på stadens dagvattensystem. Gröna tak skyddar även takmembran, isolerar mot kyla, absorberar buller, suger upp luftföreningar, ger förutsättningar för livsviktiga insekter att leva i en urban miljö och ökar det estetiska värdet i en stad. I Skellefteå finns redan några varianter, bland annat ser du snart ett på Skellefteå Krafts kontorshus. De högintensiva biotoptaken, som myllrar av växter och insekter, har vi inte sett i Skellefteå än, men enligt WSP bör det endast vara en tidsfråga innan vi får allt fler sådana här.

2. Uteplatser byggda för vinter
Hur gärna du än vill att det ska vara sommar året om så ser det inte ut så i Skellefteå. Även om det hänt en del finns det ändå relativt få platser utomhus som är byggda för vinterhalvåret. Lekparker och fritidsytor på bostadsområden är några exempel. I nya projekt driver WSP utvecklingen framåt med spännande lösningar kring hur belysning och ljusdesign utformas, införande av markvärme som gör fler ytor tillgängliga, väderskyddade cykelparkeringar, hur fria ytor planeras för att det ska kunna skottas av lätt och hur värmande platser intill byggs för att kunna ta skydd i när kylan blir för påtaglig. WSP tror på en stad där ännu fler umgås och vistas utomhus på vintern.

3. Fler byggnader i trä
Skellefteå har redan utmärkt sig som en stad som bygger mycket i trä. Men det finns mer att göra. Trä har många goda egenskaper som byggnadsmaterial där givetvis hållbarhetsperspektivet är ett tungt argument för ökad användning. På senare år har materialet utvecklats stort vad det gäller användningsområden, tillverkningsmetoder och ur brandskyddssynpunkt. I Skellefteå är WSP bland annat inblandade i bygget av Morö Backe skola och nya kontorshuset vid E4:an. WSP besitter god kompetens och lång erfarenhet att utforma och dimensionera komplicerade strukturer i trä.

4. Vägar som laddar bilen när du kör på dem
I takt med att elbilarna ökar i popularitet behöver vi även hitta smartare sätt att ladda dem. En tanke är att din bil ska kunna ladda energi från vissa specifika vägar när du kör på dem. En futuristisk idé än så länge, men som ändå kanske inte är så långt borta i tid. WSP är med i ett projekt där det redan genomförs tester av sådana vägar.

5. Lösningar som tar tillvara på spillvatten
Varför använder vi dricksvatten i våra toaletter istället för spillvatten? Och varför låter vi regnvatten bara rinna iväg till ingen nytta? Det är frågeställningar som är högaktuella i många projekt som WSP är inblandade i. Det finns många smartare sätt att använda sig av vatten i dag än vad vi är vana vid. Alltifrån hur du bygger smartare avloppsnät till hur du leder bort höga vattenflöden. WSP brinner särskilt mycket för hur vi hanterar världens vatten och arbetar för fler smarta lösningar när framtidens Skellefteå nu byggs.

6. Fler sommargator
Syftet med sommargator är att skapa en trevlig stadsmiljö för fler människor att vistas i. Därför väljer allt fler städer att göra om vissa centrala gator under sommarmånaderna och låta parkeringsplatser och biltrafik lämna plats för växter, uteserveringar, utställningar, utegym och sittplatser. I Skellefteå såg du till viss del ett sådant exempel under sommaren 2019 då en restaurang på Storgatan fick tillåtelse att utöka sin uteservering en bit ut på en cykelväg. Men i ett framtida Skellefteå är det troligt med en utveckling av fler och större sommargator.

 7. Bostadskvarter självförsörjt från solel genom egna mikronät och energilager
I dag ser du solceller på hus lite här och var. Men än så länge har inte Skellefteå sett ett helt bostadskvarter som försörjs av en egen solcellsanläggning via eget mikronät och energilagring. En lösning som vi nu börjar se exempel på ute i landet. WSP har till exempel varit med och byggt en anläggning i Kungsbacka utanför Göteborg där några flerbostadshus kopplats samman genom ett eget mikronät som förser bostäderna med förnybar el från solceller och fördelar elanvändningen. WSP ser en stor potential för liknande lösningar i Skellefteå.

8. Fler hållbara samarbeten
Att bygga ett växande Skellefteå är igen enmansshow. För att genomföra idéerna krävs samarbeten mellan flera olika aktörer och WSP strävar efter att vara en del i dessa samarbeten. Ett initiativ är till exempel Sustainable Skellefteå som är ett program som startats på initiativ av Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun i samarbete med en rad företag. Programmet ska fyllas med innovativa projekt som ska skapa ännu fler häftiga idéer i Skellefteå. Tillsammans kommer vi kunna bygga ett framtidssäkrat Skellefteå.

Det här är en annons från WSP

Aktuellt

Så här många bor i Skellefteå 2030, 2035 och 2040

Skellefteå växer så det knakar.
Men hur mycket kommer staden att växa?
Så här många bor här 2030, 2035 och 2040.

Att Skellefteå är på uppgång är svårt att missa. Ombyggnationer och nyproduktioner kan hittas överallt i stan. Bostadspriserna skjuter i höjden och det finns plötsligt mer valmöjligheter när du ska gå ut och äta. Tillväxten är påtaglig redan nu, men hur kommer det att se ut kommande år? 

Ökar snabbt
Nu har Skellefteå kommun tagit fram en prognos som är baserad på pågående etableringar och investeringar. Enligt den kommer kommunen uppnå en befolkning på cirka 95 000 år 2030. Fem år senare, 2035, ska befolkningen vara 101 000. År 2040 ska det bo hela 105 000 människor i kommunen.
 Så måste det bli. Om de nya företagen ska få den arbetskraft som de behöver så blir befolkningsutvecklingen på det sättet, säger Skellefteås planeringschef Lars Hedqvist. 

Men det förutsätter även att de etablerade industrierna är framgångsrika långsiktigt. 

Baserad på verkligheten
Skellefteå kommuns uträkning är en verklighetsbaserad framtidsutsikt. SCB:s kalkylering baseras istället på hur det sett ut historiskt. Den menar att kommunens befolkning kommer att minska. Det är en skillnad på över 35 000 människor mellan kommunens och SCB:s beräkning år 2040.

För sju år sedan satte Skellefteå ett befolkningsmål på 80 000 invånare till 2030. Northvolts etablering har gett kommunen den skjuts som behövs för att uppnå det. Redan nu har det resulterat i stora skillnader.
 Tillväxten accelererar och är större än vad man trott. Det är en enorm satsning som sker med investeringar och etableringar för 10 miljarder per år. För 5 år sedan bedömdes att vi hade 5 byggherrar som ville bygga. Idag är det 100 stycken, konstaterar Lars Hedqvist.

Tror på många hemvändare
Genom Northvolts etablissemang följer en industriboom. Den ska framförallt äga rum de kommande 5 åren där kommunen beräknas öka med över 14 000 människor. Till följd av detta kommer det finnas behov för personal inom exempelvis omsorgen, handeln och servicebranschen. Skellefteå syns även i media både nationellt och internationellt med sina satsningar i exempelvis Sara Kulturhus. Därför finns en tro om att många utflyttade kommer vilja flytta tillbaka.
 Vi har många som är födda här som tycker att Skellefteå är intressant. Förut kunde man tycka att stan var tråkig. Nu händer det jättemycket, det är intressant och spännande, säger Lars Hedqvist. 

Stora utmaningar
Det som krävs nu är en expandering och utveckling på många punkter i samhället för att klara av befolkningsökningen. En annan utmaning är att det finns färre kvinnor än män i kommunen. Man måste därför skapa arbetstillfällen och ett utbud som är lockande för att få en mer jämställd befolkning. 


Källa: Skellefteå Kommun.

Text: Klara Brännström

Läs vidare

Aktuellt

Experten listar: Skellefteå bland de hetaste städerna i landet

Stockholm – nej tack. Skellefteå – javisst.
I alla fall om du frågar unga vuxna. Här är hetaste städerna i Sverige.

Det är Dagens Industri som listar landets åtta hetaste städer för framtiden. Bland dem Skellefteå. Detta efter en intervju med bland andra Thomas Sandell, chefsarkitekt på företaget Afry som låtit göra en undersökning om var och hur unga vuxna vill bo.

Undersökningen visar att bara 12 procent av de mellan 18 och 35 år har en önskan att bosätta sig i en stad med över en miljon invånare. Istället finns det ett sug efter att bo i mindre och mellanstora städer. Det är mycket viktigare i dag än förut för den yngre generationen att ha nära till jobb, förskola, mataffär och intressen – den så kallade 10-minutersstaden. En trend som bland annat talar för en stad som Skellefteå. Undersökningen är gjord i sex europeiska länder med 5 000 personer.

Här är landets åtta hetaste städer för framtiden

Enköping
Tranås
Skellefteå
Trollhättan
Linköping
Norrköping
Jönköping
Umeå

Läs vidare

Aktuellt

Lista: 7 unga superentreprenörer i Skellefteå

Trots sin unga ålder har de gått sin egen väg.
Och lyckats.
Här är sju unga superentreprenörer som tagit Skellefteå med storm, och deras bästa tips för dig som också är sugen på att driva eget.

Det är lätt att begränsas av tanken att för att vara chef eller entreprenör måste man vara minst 40 år. Att man samlat på sig livserfarenhet och en och annan rynka. Men dessa människor bevisar motsatsen. Skellefteå works har listat sju unga entreprenörer som verkligen har tiden framför sig.

Foto: Märta Nygren

Vill framhäva naturliga drag
Celina Lindgren och Malinda Larsson, 21 år, driver salongen Lash lift Skellefteå. De erbjuder olika moderna skönhetsbehandlingar, bland annat brow lift, lash lift och sockervaxning.
Vi har byggt våra behandlingar kring att framhäva naturliga drag. Därför gör vi inte exempelvis fransförlängningar eller fillers, säger Celina Lindgren. 

De startade som ett UF-företag när de studerade ekonomi på Anderstorpsgymnasiet. Då märkte de att det fanns en efterfrågan på att göra lash lift, men ingen som utförde behandlingen i stan. Därför valde de att åka ner till Stockholm och utbilda sig. Men inledningsvis fanns det inga tankar på att fortsätta driva företaget utanför skolan.
Vi tyckte bara att det var superbra att efter UF-året kunna utföra behandlingen på varandra resten av livet. 

“Vi har UF att tacka för att vi vågade”
Men under UF-perioden märkte de att det fanns en stor efterfrågan, och att många frågade var de skulle vända sig när de inte längre fanns. På så sätt skapades tankarna på att det skulle vara möjligt att starta sitt egna bolag.
Vi har haft entreprenörer i släkten och alltid tyckt att det låter trevligt, men vi har UF att tacka för att vi vågade gå in i det så unga. I och med det fanns även startkapital som gjorde steget ännu enklare. 

Nu har de nyligen renoverat salongen på Läkarvägen, och trivs bra med var de är idag.
Skönhetsbranschen har stått stilla under pandemin, och det finns därför ingen ny behandling vi vill lägga till just nu. Men vi håller ögonen och öronen öppna, och vill alltid ligga i framkant. Vi tycker att det är jättekul, och vi vill fortsätta så länge vi känner så.

Foto: Jonas Westling

Kreativ mångsysslare
En annan hårt arbetande och driven ung människa är Alexander Harpa, 28 år. Med engagemang i fyra olika bolag, som håller på med allt från funktionsdrycker till fästanordningar, verkar det inte finnas något stopp på vad han kan ta sig an.
Jag tycker om att skapa någonting på egen hand och vara kreativ. Det har gjort att jag ibland jobbar för mycket. Men det är så kul att skapa någonting, det ger mycket energi. Det är därför man orkar fortsätta, säger Alexander. 

Alexanders resa började även den med bedrivande av UF-företag, som sedan utvecklades till bolaget Combolt. Bolaget skapar innovativa infästningsmetoder och har gjort affärer med bland annat Villeroy & Boch Gustavsberg. I samband med att Alexanders morfar gick bort uppkom sedan idén till det blomstrande bolaget Latitude 65.
Jag var uppgiven och undrade vad jag skulle göra med mitt liv. Då såg jag massa tomma energidrycksburkar, och tänkte att jag ska skapa en energidryck som har något att göra med min morfar. Latitude 65 är breddgraden där morfar bodde i Jörn. Berget på loggan är vithatten i Glommersträsk där jag är uppvuxen. Att den är sockerfri är inte bara för att det är det folk vill ha, utan för att min morfar var diabetiker. Därför ville jag skapa en dryck som även diabetiker kunde dricka.

Har folket på sin sida
En motgång visade sig vara början på en framgångssaga. Drycken släpptes i slutet av förra sommaren, och etableringen har gått snabbare än vad de kunnat räkna med. Idag är de inom kort fem anställda och ett 50-tal ambassadörer. De har även fått ett otippat stöd från allmänheten på sociala medier.
Det är många som delar storysar, lägger ut och taggar oss. Vi gjorde en analys för att se varför, och det visar sig att det är för att folk genuint gillar våra produkter. Vi vill att alla ska kunna dricka vår dryck, inte bara de som tränar på gym. Därför är vi jätteglada att se den typen av respons. 

“Vi har stora planer”
Inte ens ett år efter släppet finns Latitude 65 att hitta från Riksgränsen ända ner till Gävle. Nu ligger hårt arbete i att kunna matcha efterfrågan och expandera.
Nu vill vi främst växa med teamet, få in säljare i alla distrikt och etablera oss så bra vi kan i Sverige. Framöver kommer vi även att titta på andra länder. Vi har stora planer, och ser ingen begränsning någonstans. 

Det nyaste tillskottet i bolagskatalogen är i uppstartsfasen precis nu. Tillsammans med bland annat Örjan Berglund, som också var med och startade upp Latitude 65, har han startat upp ett investmentbolag.
Vi kommer jobba med spännande investeringar.

Lista: 7 unga entreprenörer i Skellefteå och deras bästa tips

Nadia Wallmark 29 år:

Började sin resa som servitris i stan. Efter det har hon haft flera ledarroller som bland annat restaurangansvarig på ICA Maxi och restaurangchef på Texas Longhorn. Genomförandet av entreprenörskolan No Plan B ledde sedan till en position som VD och delägare på den härligt älvsbelägna och dåvarande restaurangen Brygg CC. Inte långt efter stod det klart att restaurangen skulle få ett nytt koncept – starten på Rustique. Ett ställe där kan du både äta en härlig middag, ta en AW eller festa in på småtimmarna på deras nattklubb. Nu strävar de efter att etableras på fler ställen i Sverige. De har även nya saker på gång för restaurangen i Skellefteå, något som vi inte får ta del av riktigt än. Håll utkik!

Tips: Tro på sig själv! Tro på din förmåga och bli inte girig. Så länge man har bra intentioner med det man gör och brinner för det så kommer folk märka det. Och framför allt, för entreprenörer med personal, se till att värna om dem! De är den absolut största tillgången du kommer ha. Var en ledare, inte en chef.

Celina Lindgren 21 år och Malinda Larsson 21 år:

Startade som UF-företag och uppnådde stora framgångar. Idag har de en egen lokal på läkarvägen, som de nyligen renoverat om. Där utför de moderna skönhetsbehandlingar så som lashlift, browlift och sockervaxning. De har med sin familjära känsla och vänliga intryck lyckats har skapat en trogen kundbas, där man måste vara snabb för att knipa en tid. I år är de nominerade till Alvargalan i just kategorin “årets unga entreprenör”. Det är lätt att förstå varför.

Tips: Våga! Tro på din idé. Gör man det så är det bara att kämpa för det. Och ta hjälp, för det finns hjälp att få.

Emelie Edergard 31 år:

Har jobbat som mäklare i 8 år och är franchisetagare till firman HusmanHagberg sedan två år tillbaka. Sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt, och de har gått från två till sju anställda. Nu dubblar de sina lokaler i stan för att möta expanderingen och har inga planer på att sakta ner. Ett kvitto på framgången är HusmanHagbergs nominering i Alvargalan i kategorin “Årets Varumärke”. Under 2021 uppger HusmanHagberg dessutom att de var den mäklarfirma som sålt flest bostäder i Skellefteå via Hemnet.

Tips: VÅGA! VÅGA kasta dig ut även om det känns läskigt och obekvämt. VÅGA tro på att saker löser sig även om du inte har alla svar just nu. VÅGA lita på att du besitter en större kapacitet än vad du tror. Bestäm dig vart du vill och vägra ge upp!

Alexander Harpa 28 år:

Är verksam inom fyra olika bolag. Han har själv varit med och startat Combolt, som satsar på att använda innovation för att effektivisera tidskrävande moment inom hantverksbranschen. Under 2021 började även arbetet med Latitude 65, en funktionsdryck tillverkad i Jörn. Det visade sig vara en succésaga. Expanderingen sker i snabb takt, och de ser inga begränsningar i hur stora de kan bli. I år har han även startat upp ett investmentbolag tillsammans med bland annat Örjan Berglund, som också var med och etablerade Latitude 65. 

Tips: Så länge man vet anledningen till varför man vill göra något och tror på det ska man bara köra. Då finns det ingen tvekan. Ha rätt driv så orkar man harva på.  Harvar man på för det man tror på så kommer man dit man vill.

Anna Kaiding 20 år:

Tog den 1a juli 2021 över det centrala Hotell Victoria som hotelldirektör och delägare. Med 18 nyrenoverade klassiska hotellrum är ledorden familjärt och tryggt något som de strävar efter. Under sin korta tid har hon även startat om restaurangen i anslutning till hotellet. De har då satsat på ett nytt koncept inspirerat av Norrland med lokalproducerade råvaror. Anna är även en talang inom squash, och har bland annat tävlat för Sverige i junior-VM 2019. 

Tips: Prova på UF som erbjuds i skolan, det är den perfekta inkörsporten. Det var så mitt intresse för entreprenörskap började. Sen, självklart, att våga och ta för dig. Se möjligheterna med allt! Det är så man hittar sitt rätta ställe. Och ta hjälp och kommunicera dina idéer! Det finns så många människor runt omkring mig som har hjälpt mig på min resa. Gemenskapen stärker företag.

Philip Olofsson 27 år:

Är förvaltare på Tribo fastigheter. Via Olofsson Invest är han även delägare i Skellefteås första padelhall PDL center sedan november 2018 tillsammans med PDL group – bestående av bland annat Måns Zelmerlöv och Jonas Björkman. Men de hade inga planer på att stanna där. I Februari öppnade de upp sin andra hall på Hedensbyn, som är Skellefteås största 10-metershall. Philip är även gammal fotbollsspelare och har spelat i både GIF Sundsvall och IF Elvsborg. 

Tips: Prata och ta lärdom av personer som kan mer än dig själv.

Läs vidare

Trendar

Copyright © skellefteaworks.se.