Connect with us

Aktuellt

Nya etableringar: Det här kan det innebära för Skellefteå

Effektivare användning av skattemedel, stärkt industriell konkurrenskraft, nationell synlighet och lättare att upptäcka risk för t.ex. cancer. Det är alla exempel på vad Skellefteås nya aktörer kan innebära för invånarna.

Johnny Högberg, VD Skellefteå Science City

– Skellefteå Science City har på senaste tiden skapat strategiska allianser med starka varumärken som RISE, EIT InnoEnergy och AI Sweden. De här aktörerna ger stort värde för både befintligt näringsliv och etableringar, säger Johnny Högberg, VD för Skellefteå Science City.

Att nationella aktörer väljer att etablera sig här kan innebära mycket i framtiden för invånarna. Det kan bli lättare för företag att dra till sig arbetskraft. Det finns också en stor möjlighet till kompetensutveckling och talangrekrytering.

– Det attraherar även investerare och företag som vill finnas där det finns samverkan bland aktörer. Så på det stora hela skapar dessa etableringar stor attraktionskraft för Skellefteå som stad.

AI-algoritmer upptäcker risk för bröstcancer
Det nyaste tillskottet är AI Sweden som nu etableras på flera orter i Sverige. AI Sweden jobbar med Artificiell Intelligens (AI), vilket i kort innebär att man nyttjar stora mängder data som innehåller information som man inte kan se med ögat. Men som man med hjälp av algoritmer kan förstå bättre.

AI Sweden vill att Skellefteå ska stärkas genom lokala AI-aktiviteter samt få tillgång till nationella resurser och erfarenheter. – Det ska finnas ett inflöde till Skellefteå från allt det goda. Staden blir då attraktivare för de som vill starta företag här. Och redan befintliga företag kan behålla och stärka sin konkurrenskraft. Startups och ingenjörsbolag ska också kunna synas nationellt. Vi vill sprida de goda exempel som görs i kommunen eller på myndigheter. För Skellefteå skulle det senare innebära att det får en spridning i hela landet. AI Swedens etablering i Skellefteå gör att det kommer att hända intressanta saker, säger Anders OE Johansson, Senior Project Manager på AI Sweden.

Anders OE Johansson, Senior Project Manager på AI Sweden.

Det finns många områden där AI kan effektivisera för Skellefteborna. Både inom industrin, landsting och kommun.

– Vår närvaro i Skellefteå skulle kunna innebära att man, med hjälp av AI, till exempel kan effektivisera kommunärenden eller hur skattemedel används. Sjukvården har också stor nytta av AI. Här har man nu lättare att till exempel hitta risk för bröstcancer på tagna bilder. Algoritmer indikerar att något är fel baserat på en stor mängd data. Något som man kanske inte skulle upptäcka annars. Och för industrin kan det innebära att man kan automatisera och få effektivare underhållsarbeten.

2800 experter samlat
En annan aktör som funnits i Skellefteå några år är RISE SMF (Research Institutes of Sweden). Här finns tillgång till expertis och labbmiljöer i alla möjliga områden, från trälabb till maskinprovning och livsmedelslabb.

– Vi hjälper till med många olika saker. Det kan vara allt från företag som vill blanda betong billigare, att tillverka isolerglas i fönster som ska väldigt gamla ut, till certifieringar av visir nu i Corona-tider. Det funkar oftast så att företag har en utmaning och vi rotar och ser om vi har experter inom just det. Det finns såklart konsultfirmor som gör detta också men de har sällan den expertis som RISE har, säger Adam Wikström, affärsutvecklare för RISE. Och det är inte så svårt att förstå, då RISE sitter på totalt 2800 experter och 130 test- och demonstrationsmiljöer.

Startups från Europa till Skellefteå
Under året har också EIT InnoEnergy, med sju lokalkontor i Europa, etablerat sig i Skellefteå. EIT InnoEnergy stöttar startup-företag och innovationsprojekt som sysslar med energi och el. De har sedan starten 2011 satsat mer än 400 miljoner euro i innovationsaktiviteter och hjälpt startup-företagen att få fram 160 miljoner euro i extern finansiering. – EIT InnoEnergy har som målsättning att bli den accelerator för kompetensutveckling och kompetensförsörjning och samhällsutveckling som behövs för Northvolt-etableringen och den ”nyindustrialisering” som följer med den enorma etableringen. En viktig del i den klustersatsning på energi som Skellefteå Science City jobbar med, säger Johnny Högberg. EIT InnoEnergy satsar just nu, tillsammans med Skellefteå Kraft och Skellefteå Science City, för att stärka ekosystemet inom förnybar energi i Skellefteå. Ett samarbete där startups i hela Europa som sitter på idéer inom bland annat energilagring, mobilitet, flexibilitet i elnätet och elektrifiering erbjuds att delta i ett utvecklingsprogram, Accelerate Skellefteå.

EIT InnoEnergy är en stark europeisk drivkraft som kopplar samman utbildning, forskning och näringsliv inom hållbar energi. Med programmet Accelerate Skellefteå vill man öka antalet nya innovativa bolag att ansluta sig till det växande ekosystemet i regionen.

– Potentialen för att bygga upp ett ekosystem i Skellefteå som kan visa vägen för Europas omställning till ett hållbart energisystem är stort och vi ser ett behov av att hjälpa entreprenörer och startups att hitta vägen till Skellefteå och visa på de enorma möjligheterna, säger Kenneth Johansson, vd på EIT InnoEnergy.

Har uppgift att locka kapital och kompetens

Skellefteå Science City har funnits i fem år och jobbar bland annat med att locka hit aktörer och samarbetspartners för att utveckla innovationsstödsystemet.

– Vi är ett kommunalt bolag men agerar oftast i skärningspunkten mellan offentlighet, näringsliv och akademi. Det märks inte minst på styrelsesammansättningen. Skellefteå är en stad där det händer mycket just nu och vi har i uppgift att locka hit aktörer men även riskkapital och kompetens. Med den transformation som Skellefteå nu befinner sig i är vi ständigt på jakt efter nya samarbeten och utvecklingsmöjligheter.

Det här är en annons från Skellefteå Science City

Aktuellt

Han är nominerad till årets VD

Hallå där Fredrik Johansson, Vd för iTid med kontor i Skellefteå, Umeå, Luleå och Sandviken. Du har just blivit utsedd till en av de nominerade i Årets VD, grattis!

Vad har du för ledarstil?
– Jag är inte den som detaljstyr eller pekar med hela handen. Min stil är mer att resonera med medarbetarna om hur vi ska arbeta eller lösa aktuella utmaningar. Ofta låter jag andra ta beslut, det är inte alltid jag som ”vet bäst”.

Vem eller vilka inspireras du själv av?
– Där svarar jag utan tvekan att det är hela gänget på iTid. Det är en samling smarta, kompetenta och väldigt roliga medarbetare med sunda värderingar.

Vad tycker du den viktigaste egenskapen hos en bra VD är?
– Att våga lita på andra, det kommer man långt med.

 

iTid grundades 2004 i Luleå och har idag fyra kontor längs Norrlandskusten. Här jobbar konsulter specialiserade på planering, digitalisering/automatisering, hållbarhetsfrågor och styrning av material-, produktions- och informationsflöden.

Läs vidare

Aktuellt

Explosionsartad ökning av spelbolag i norr: Här är utbildningarna som branschen efterfrågar

Dataspelsbranschen i norra Norrland är glödhet. Nu finns det totalt 14 utbildningar som inriktar sig på spelutveckling på olika sätt inom regionen. Målmedvetna samarbeten, drivande eldsjälar och en stark community har haft betydelse. Till hösten kommer närmare 600 studenter att plugga på utbildningarna i Skellefteå eller Boden.

Spelbolagen skriker efter vassa medarbetare och vill du jobba med spel, eller i andra branscher som behöver kompetensen, är det till norra Norrland du ska leta dig. Här har kommunerna Boden, Luleå, Skellefteå, Piteå och Umeå sammanstrålat i ett kluster som går under namnet Arctic Game Lab. Ökningen av spelbolag har varit rekordartad, på sex år har man gått från 5 till 75 bolag. Kommunikationsansvariga Therese Mossberg förklarar att man här har alla möjligheter att lyckas inom spelindustrin, både om man vill studera, starta eget eller jobba för någon befintlig studio. 

– Det är viktigt med fler talanger för att spelindustrin ska kunna växa ytterligare. Spelbranschen i Sverige växer snabbare än den gör globalt sett, och här i norra Sverige växer den snabbare än i övriga Sverige. Så för att vi ska kunna hålla samma utvecklingstakt behövs fler drivna och talangfulla människor. Dessutom behöver många andra branscher kompetensen som man får i utbildningarna. Behovet är väldigt stort. 

Skapar en unik spetskompetens
I Skellefteå är närheten mellan spelbolagen och utbildningarna en stor fördel. Man sitter praktiskt taget vägg i vägg med varandra. En av utbildningarna är VFX-artist i Skellefteå. VFX används för att göra verklighetstrogna specialeffekter både i spel och film. Matilda Isaksson är en av studenterna. Hon har en universitetsexamen i medie- och kommunikationsvetenskap bakom sig men såg chansen att skapa sig en unik spetskompetens.
– Min tanke var att lära mig mixa 3d och film. Med den kompetensen skulle jag till exempel kunna göra 3d-animeringar till reklam.

Just nu sommarjobbar hon med Svts julkalender, en möjlighet hon har fått genom skolan. Eleverna har byggt ett objekt i 3d som placerats in i det filmade materialet. Matilda jobbar även med att till exempel redigera vissa greenscreen-sekvenser. Hon beskriver utbildningen som väldigt rolig med fokus på skapandeglädje.
– Jämfört med universitetet, som enligt mina erfarenheter är teoretiskt och ganska strikt, är VFX-utbildningen annorlunda. Även om uppgifterna kan vara krävande är upplägget friare och mer kreativt.

Alternativ till jobb inom industrin
Just utbildningar där kreativitet är i fokus är en viktig del i norra Sveriges utveckling, och ett komplement till befintligt näringsliv menar Therese Mossberg.
–Vi har många stora etableringar här uppe nu men alla vill inte jobba inom industrin. Och det är samtidigt kompetensbrist i spelbranschen. Därför är det viktigt att vi satsar på utbildningar för att behålla och attrahera talanger till jobben inom den kreativa sektorn. 

Om Arctic Game Lab
Norra Europas snabbast växande spelkluster, Arctic Game Lab, arbetar för att stärka spelbranschen i norra Sverige. Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden är med i arbetet och tillsammans skapar de mötesplatser, Game Jams, föreläsningar, affärsutveckling, samarbeten mellan spelbolag och utbildningar/studenter – allt för att tillsammans skapa en starkare spelbransch, med fler bolag, fler och bättre säljande spel och ge fler en möjlighet att bli en del av en växande spelindustri.

Här hittar du länkar till alla utbildningarna

 

Här är alla utbildningarna inom spel i Skellefteå och Boden


Skellefteå
12 utbildningar –  cirka 400 studenter höstterminen 21 

Luleå tekniska universitet
Högskoleingenjör Datorspelsprogrammering
Datorgrafik för film och spel
Visuell gestaltning – Digital design
Visuell gestaltning – Filmdesign 

Changemaker Educations/Future games
Game and UX Designer
Game Programmer mobile platforms
Project Manager IT & Games
Game Artist – även i Boden (och Stockholm)
Game Programmer – även i Boden

Skellefteå YH + Visual Magic
VFX-artist för spel och film 

Medlefors Folkhögskola
Serietecknande och berättande
Solvik Folkhögskola
Dataspel och filmeffekter 

Boden
6 utbildningar – cirka 175 studenter höstterminen 21

Changemaker Educations/Future games
QA/Game Tester
Game Designer
Game Artist – även i Skellefteå (och Stockholm)
Game Programmer – även i Skellefteå

Sunderby folkhögskola

Game Maker  (Har även Game maker distans, 50%)
Indie Game Developer 

 Det här är en artikel från Arctic Game Lab

Läs vidare

Aktuellt

Därför väljer allt fler ingenjörer att flytta till norra Sverige – det här är det som lockar

Högintressanta projekt inom industrin och en värdestyrd verksamhet. Och samtidigt en längtan efter en annan vardag efter jobbet. 
– Att få jobba som ingenjör i den här delen av Sverige just nu är rena drömmen, säger Henrik Larsson på iTid

För 30 år sedan flyttade Henrik Larsson från Skellefteå till Luleå för att plugga till civilingenjör.
Efter examen blev det några år inom stålindustrin, jobb i Norge som materialingenjör/materialteknisk chef, vilket också innefattade att kvalitetssäkra
leverantörer runt om i Europa. Önskan om en mer generell roll förde honom därefter till Örebro där han arbetade som kvalitetschef.

Henrik började dock längta tillbaka till norr och för ett år sedan gick därför flytten tillbaka till hemstaden Skellefteå.
– Att få jobba som ingenjör i den här delen av Sverige just nu är rena drömmen. Alla nya arbetstillfällen bidrar också till att fler upptäcker hur bra livet kan vara i fantastiska
Skellefteå!
Henrik känner stolthet över sitt jobb och sin hembygd.
– Tack vare mitt jobb kan jag använda mina erfarenheter och kunskaper för att bidra till
en framtid där jag bor.

“– Min roll på iTid innebär stor frihet under ansvar vilket ger möjlighet att skapa en god balans mellan arbete och fritid. “

Landade toppjobb
Sebastian Rydenfalk är ursprungligen från Borås och för honom är hållbarhet en hjärtefråga. Efter att ha till utbildat sig till högskoleingenjör på KTH i Stockholm och landat ett
toppjobb inom verksamhetsutveckling på Saltå Kvarn i Järna gick flytten till Umeå. Det har han aldrig ångrat.
– Min fru är från Umeå och vi hade båda längtat efter att bo i hus, med möjlighet att få
odla i egen trädgård men också efter att få omge oss familj och släkt. Efter att vi
skaffade familj och att vänner flyttade från Stockholm så kände vi oss ganska ensamma.
Här i Umeå kan vi träffa och umgås med våra nära i stort sett varje dag.

Sebastian prioriterar arbetsgivare som präglas av sunda värderingar och hållbarhetstänk, därför blev bytet till iTid i Umeå helt naturligt.
– Min roll på iTid innebär stor frihet under ansvar vilket ger möjlighet att skapa en god balans mellan arbete och fritid. Just detta är viktigt för mig.

Får jobba med det hon brinner mest för
Daria Sas kommer ursprungligen från Ryssland och är teknologie doktor inom produkt- och produktionsutveckling med inriktning mot hållbarhet och cirkulär ekonomi.
Via studier i Finland inom ekonomi och IT kom hon till Luleå Tekniska Universitet där hon tog en masterexamen, och fick en doktorandtjänst. 2019 doktorerade hon inom
produkt- och produktionsutveckling. Daria arbetar på iTid sedan augusti 2019 och trivs att bo i Luleå.
– Att leva och bo här är stor skillnad från Ryssland, men inte klimatmässigt. Jag gillar
snö och naturen i norr.

Omställningen från akademi till konsult på iTid innebar en större utmaning. Men allt har blivit precis som Daria önskat sig. Idag har hon en stor variation på uppdrag samtidigt
som hon får ägna sig åt det hon brinner som mest för. Hon utbildar i hållbarhet kopplat till inköp och logistik inom olika typer av tillverkande industri.
– Att rollen som konsult på iTid dessutom innebär att jag arbetar självständigt passar mig perfekt.

 

3 anledningar till att ingenjörer vill bo och arbeta i norr:

  1. Nya stora industriprojekt
  2. Orter som lever upp tack vare satsningar på industrin
  3. Goda möjligheter att skapa balans mellan jobb och fritid

Det här är en annons från iTid

Läs vidare

Trendar

Copyright © skellefteaworks.se.