Connect with us

Aktuellt

Stor efterfrågan på kompetens i spelbranschen

Candy Crush, Angry Birds och Battlefield är spel som producerats av studenter från Futuregames. Hösten 2020 har du chans att bli en av studenterna då de öppnar upp nya YH-utbildningar i Skellefteå.

– Någonting har hänt i Skellefteå de senaste fem åren inom spelindustrin och där har Arctic Game Lab och innovationshuset The Great Northern haft stor betydelse för den utvecklingen, säger Per Myrén, utbildningsansvarig på Changemaker Educations, som driver Futuregames.

Arctic Game Lab är norra Europas snabbast växande spelkluster och en förutsättning för att klara branschens efterfrågan på kompetenser är att starta utbildningar. Nu startar flera YH-utbildningar med spelinriktning, både i Skellefteå och i Boden.

– Det känns fantastiskt att få starta en utbildning i Skellefteå för det är en stad som har goda förutsättningar att utveckla spelindustrin ytterligare och det finns ett stort nätverk att samarbeta kring för studenterna som kommer gå utbildningen, säger Per Myrén.

Broar mellan digitala och fysiska världar
Unikt för utbildningen är att studenterna tidigt i utbildningen kan starta egna bolag och arbeta upp ett kontaktnät inom näringslivet. Tillsammans med spelföretag, den befintliga digitala kulturen som byggts upp på Campus Skellefteå, gästföreläsare, inspiratörer och kompetenser som finns i Skellefteå blir den nya utbildningen ytterligare ett steg i att utveckla och möjliggöra till kompetensförsörjning inom spelbranschen.

– Tack vare Arctic Game Lab och redan befintliga utbildningar på Campus i Skellefteå kommer vi kunna samarbeta och samla flera kompetenser som kan samarbeta under utbildningen och göra hela produktioner tillsammans, säger Per.

“Det kommer ständigt behövas nya kompetenser. Spelindustrin omsätter mer än pappersmasseindustrin.”

 

Bygger på branschens behov
Efterfrågan på yrkesrollen speldesigners och övriga kompetenser inom spel- och IT-industrin ökar starkt i hela samhället. Det är inte bara spelföretag som efterfrågar den yrkeskompetensen utan även industriföretag som Boliden, Skellefteå Kraft, Tieto, konsultföretag och byråer är exempel på företag som efterfrågar den kompetens som Changemaker Educations kan erbjuda på sin utbildning.

– Behovet av spelutbildningar är stort och en förutsättning för att möta den växande marknaden inom spelindustrin är att starta utbildningar inom branscher som efterfrågar kompetensen, säger Per Myrén.

Tillgängligheten i fickan
Om du träffar rätt med ett spel eller en digital lösning kan möjligheterna för global spridning på kort tid vara oändliga. Spelmekanismerna finns i princip i alla sammanhang och konstellationer. -Om du tänker dig hur till exempel viktväktarna är uppbyggt så handlar det om spelmekanismer och idag föds alla in i en digital miljö. Dessutom har i stort sett alla människor den digitala tillgängligheten i fickan. Vi lever med det hela tiden, både spel för nöjes skull men också som hjälpmedel, säger Per Myrén.

Hur ser du på framtiden inom spelindustrin?
– Om utvecklingen fortsätter i den takt det gör nu, vilket jag är övertygad om att det gör, kommer det ständigt behövas nya kompetenser. Spelindustrin omsätter mer än pappersmasseindustrin.

Hur resonerar ni kring det som händer nu på grund av covid-19?
– Vi har pratat en del om det, såklart, men eftersom våra utbildningar kan ges digitalt så är det inte något som ställer till några problem för oss. Du kan läsa utbildningen på distans om det skulle krävas. Fördelen med Skellefteå är ju att de har bostadsgaranti för studenter och det bästa är ju att vara på plats, men som sagt, vi arbetar digitalt så vi ser inte att det rådande läget på grund av corona skulle vara något hinder för oss, säger Per.


Fakta om utbildningen
Futuregames är namnet på skolan som är väletablerade inom spelbranschen. Sedan slutet av 90-talet har de bedrivit utbildningar inom spelindustrin. Många av de som arbetar inom Sveriges spelindustri har gått deras utbildningar och 98 % av studenterna från Futuregames har jobb, i Sverige och runt om i världen. Futuregames har två år i rad rankats som världens näst bästa skola inom speldesign av The Rookies.

Dessa utbildningar startar i höst:

För mer info om alla utbildningar – arcticgamelab.com/en/academy

Sista ansökningsdag: 5 maj (Visual Magic 15 maj).
Antal platser i Skellefteå; ca 100
Längd på utbildningen: Från 1,5 till 2,5 år.
Du ska ha grundläggande behörighet och du gör även arbetsprov i din ansökan.

Den här sidan är en annons från Campus Skellefteå

Aktuellt

Så här många bor i Skellefteå 2030, 2035 och 2040

Skellefteå växer så det knakar.
Men hur mycket kommer staden att växa?
Så här många bor här 2030, 2035 och 2040.

Att Skellefteå är på uppgång är svårt att missa. Ombyggnationer och nyproduktioner kan hittas överallt i stan. Bostadspriserna skjuter i höjden och det finns plötsligt mer valmöjligheter när du ska gå ut och äta. Tillväxten är påtaglig redan nu, men hur kommer det att se ut kommande år? 

Ökar snabbt
Nu har Skellefteå kommun tagit fram en prognos som är baserad på pågående etableringar och investeringar. Enligt den kommer kommunen uppnå en befolkning på cirka 95 000 år 2030. Fem år senare, 2035, ska befolkningen vara 101 000. År 2040 ska det bo hela 105 000 människor i kommunen.
 Så måste det bli. Om de nya företagen ska få den arbetskraft som de behöver så blir befolkningsutvecklingen på det sättet, säger Skellefteås planeringschef Lars Hedqvist. 

Men det förutsätter även att de etablerade industrierna är framgångsrika långsiktigt. 

Baserad på verkligheten
Skellefteå kommuns uträkning är en verklighetsbaserad framtidsutsikt. SCB:s kalkylering baseras istället på hur det sett ut historiskt. Den menar att kommunens befolkning kommer att minska. Det är en skillnad på över 35 000 människor mellan kommunens och SCB:s beräkning år 2040.

För sju år sedan satte Skellefteå ett befolkningsmål på 80 000 invånare till 2030. Northvolts etablering har gett kommunen den skjuts som behövs för att uppnå det. Redan nu har det resulterat i stora skillnader.
 Tillväxten accelererar och är större än vad man trott. Det är en enorm satsning som sker med investeringar och etableringar för 10 miljarder per år. För 5 år sedan bedömdes att vi hade 5 byggherrar som ville bygga. Idag är det 100 stycken, konstaterar Lars Hedqvist.

Tror på många hemvändare
Genom Northvolts etablissemang följer en industriboom. Den ska framförallt äga rum de kommande 5 åren där kommunen beräknas öka med över 14 000 människor. Till följd av detta kommer det finnas behov för personal inom exempelvis omsorgen, handeln och servicebranschen. Skellefteå syns även i media både nationellt och internationellt med sina satsningar i exempelvis Sara Kulturhus. Därför finns en tro om att många utflyttade kommer vilja flytta tillbaka.
 Vi har många som är födda här som tycker att Skellefteå är intressant. Förut kunde man tycka att stan var tråkig. Nu händer det jättemycket, det är intressant och spännande, säger Lars Hedqvist. 

Stora utmaningar
Det som krävs nu är en expandering och utveckling på många punkter i samhället för att klara av befolkningsökningen. En annan utmaning är att det finns färre kvinnor än män i kommunen. Man måste därför skapa arbetstillfällen och ett utbud som är lockande för att få en mer jämställd befolkning. 


Källa: Skellefteå Kommun.

Text: Klara Brännström

Läs vidare

Aktuellt

Experten listar: Skellefteå bland de hetaste städerna i landet

Stockholm – nej tack. Skellefteå – javisst.
I alla fall om du frågar unga vuxna. Här är hetaste städerna i Sverige.

Det är Dagens Industri som listar landets åtta hetaste städer för framtiden. Bland dem Skellefteå. Detta efter en intervju med bland andra Thomas Sandell, chefsarkitekt på företaget Afry som låtit göra en undersökning om var och hur unga vuxna vill bo.

Undersökningen visar att bara 12 procent av de mellan 18 och 35 år har en önskan att bosätta sig i en stad med över en miljon invånare. Istället finns det ett sug efter att bo i mindre och mellanstora städer. Det är mycket viktigare i dag än förut för den yngre generationen att ha nära till jobb, förskola, mataffär och intressen – den så kallade 10-minutersstaden. En trend som bland annat talar för en stad som Skellefteå. Undersökningen är gjord i sex europeiska länder med 5 000 personer.

Här är landets åtta hetaste städer för framtiden

Enköping
Tranås
Skellefteå
Trollhättan
Linköping
Norrköping
Jönköping
Umeå

Läs vidare

Aktuellt

8 häftiga idéer som kan förändra Skellefteås framtid

Tak prydda av vackra växter, vägar som laddar din bil medan du kör på dem och bostadskvarter med egna el-anläggningar. Här är åtta häftiga idéer som redan är eller kan bli verkliga i Skellefteå.

Nytt kulturhus, nya bostadskvarter och fler företagsetableringar. Det har redan hänt mycket spännande i Skellefteå – men det kan hända så mycket mer. En av dem som har en betydande roll i expansionen är konsultföretaget WSP som är världsledande inom samhällsutveckling, stadsbyggnad och infrastruktur. I Skellefteå är företaget involverade i många olika projekt – till exempel Kulturhuset Sara, Floraskolan, Northvolts batterifabrik och flertalet nya förskolor. WSP är kända för sin förmåga att bygga levande, hållbart och att driva utvecklingen framåt i olika städer. Med deras kunskaper i bagaget har de också många tankar kring hur Skellefteå kan fortsätta att växa och hur man kan bygga smartare, hållbarare och attraktivare. Här är några av dem som redan har blivit eller kan bli verkliga:

 1. Fler gröna tak
Med tak av växter och vegetation kan du fördröja och absorbera en stor del av det regnvatten som faller. Det minskar belastningen på stadens dagvattensystem. Gröna tak skyddar även takmembran, isolerar mot kyla, absorberar buller, suger upp luftföreningar, ger förutsättningar för livsviktiga insekter att leva i en urban miljö och ökar det estetiska värdet i en stad. I Skellefteå finns redan några varianter, bland annat ser du snart ett på Skellefteå Krafts kontorshus. De högintensiva biotoptaken, som myllrar av växter och insekter, har vi inte sett i Skellefteå än, men enligt WSP bör det endast vara en tidsfråga innan vi får allt fler sådana här.

2. Uteplatser byggda för vinter
Hur gärna du än vill att det ska vara sommar året om så ser det inte ut så i Skellefteå. Även om det hänt en del finns det ändå relativt få platser utomhus som är byggda för vinterhalvåret. Lekparker och fritidsytor på bostadsområden är några exempel. I nya projekt driver WSP utvecklingen framåt med spännande lösningar kring hur belysning och ljusdesign utformas, införande av markvärme som gör fler ytor tillgängliga, väderskyddade cykelparkeringar, hur fria ytor planeras för att det ska kunna skottas av lätt och hur värmande platser intill byggs för att kunna ta skydd i när kylan blir för påtaglig. WSP tror på en stad där ännu fler umgås och vistas utomhus på vintern.

3. Fler byggnader i trä
Skellefteå har redan utmärkt sig som en stad som bygger mycket i trä. Men det finns mer att göra. Trä har många goda egenskaper som byggnadsmaterial där givetvis hållbarhetsperspektivet är ett tungt argument för ökad användning. På senare år har materialet utvecklats stort vad det gäller användningsområden, tillverkningsmetoder och ur brandskyddssynpunkt. I Skellefteå är WSP bland annat inblandade i bygget av Morö Backe skola och nya kontorshuset vid E4:an. WSP besitter god kompetens och lång erfarenhet att utforma och dimensionera komplicerade strukturer i trä.

4. Vägar som laddar bilen när du kör på dem
I takt med att elbilarna ökar i popularitet behöver vi även hitta smartare sätt att ladda dem. En tanke är att din bil ska kunna ladda energi från vissa specifika vägar när du kör på dem. En futuristisk idé än så länge, men som ändå kanske inte är så långt borta i tid. WSP är med i ett projekt där det redan genomförs tester av sådana vägar.

5. Lösningar som tar tillvara på spillvatten
Varför använder vi dricksvatten i våra toaletter istället för spillvatten? Och varför låter vi regnvatten bara rinna iväg till ingen nytta? Det är frågeställningar som är högaktuella i många projekt som WSP är inblandade i. Det finns många smartare sätt att använda sig av vatten i dag än vad vi är vana vid. Alltifrån hur du bygger smartare avloppsnät till hur du leder bort höga vattenflöden. WSP brinner särskilt mycket för hur vi hanterar världens vatten och arbetar för fler smarta lösningar när framtidens Skellefteå nu byggs.

6. Fler sommargator
Syftet med sommargator är att skapa en trevlig stadsmiljö för fler människor att vistas i. Därför väljer allt fler städer att göra om vissa centrala gator under sommarmånaderna och låta parkeringsplatser och biltrafik lämna plats för växter, uteserveringar, utställningar, utegym och sittplatser. I Skellefteå såg du till viss del ett sådant exempel under sommaren 2019 då en restaurang på Storgatan fick tillåtelse att utöka sin uteservering en bit ut på en cykelväg. Men i ett framtida Skellefteå är det troligt med en utveckling av fler och större sommargator.

 7. Bostadskvarter självförsörjt från solel genom egna mikronät och energilager
I dag ser du solceller på hus lite här och var. Men än så länge har inte Skellefteå sett ett helt bostadskvarter som försörjs av en egen solcellsanläggning via eget mikronät och energilagring. En lösning som vi nu börjar se exempel på ute i landet. WSP har till exempel varit med och byggt en anläggning i Kungsbacka utanför Göteborg där några flerbostadshus kopplats samman genom ett eget mikronät som förser bostäderna med förnybar el från solceller och fördelar elanvändningen. WSP ser en stor potential för liknande lösningar i Skellefteå.

8. Fler hållbara samarbeten
Att bygga ett växande Skellefteå är igen enmansshow. För att genomföra idéerna krävs samarbeten mellan flera olika aktörer och WSP strävar efter att vara en del i dessa samarbeten. Ett initiativ är till exempel Sustainable Skellefteå som är ett program som startats på initiativ av Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun i samarbete med en rad företag. Programmet ska fyllas med innovativa projekt som ska skapa ännu fler häftiga idéer i Skellefteå. Tillsammans kommer vi kunna bygga ett framtidssäkrat Skellefteå.

Det här är en annons från WSP

Läs vidare

Trendar

Copyright © skellefteaworks.se.