Connect with us

Aktuellt

Stor efterfrågan på kompetens i spelbranschen

Candy Crush, Angry Birds och Battlefield är spel som producerats av studenter från Futuregames. Hösten 2020 har du chans att bli en av studenterna då de öppnar upp nya YH-utbildningar i Skellefteå.

– Någonting har hänt i Skellefteå de senaste fem åren inom spelindustrin och där har Arctic Game Lab och innovationshuset The Great Northern haft stor betydelse för den utvecklingen, säger Per Myrén, utbildningsansvarig på Changemaker Educations, som driver Futuregames.

Arctic Game Lab är norra Europas snabbast växande spelkluster och en förutsättning för att klara branschens efterfrågan på kompetenser är att starta utbildningar. Nu startar flera YH-utbildningar med spelinriktning, både i Skellefteå och i Boden.

– Det känns fantastiskt att få starta en utbildning i Skellefteå för det är en stad som har goda förutsättningar att utveckla spelindustrin ytterligare och det finns ett stort nätverk att samarbeta kring för studenterna som kommer gå utbildningen, säger Per Myrén.

Broar mellan digitala och fysiska världar
Unikt för utbildningen är att studenterna tidigt i utbildningen kan starta egna bolag och arbeta upp ett kontaktnät inom näringslivet. Tillsammans med spelföretag, den befintliga digitala kulturen som byggts upp på Campus Skellefteå, gästföreläsare, inspiratörer och kompetenser som finns i Skellefteå blir den nya utbildningen ytterligare ett steg i att utveckla och möjliggöra till kompetensförsörjning inom spelbranschen.

– Tack vare Arctic Game Lab och redan befintliga utbildningar på Campus i Skellefteå kommer vi kunna samarbeta och samla flera kompetenser som kan samarbeta under utbildningen och göra hela produktioner tillsammans, säger Per.

“Det kommer ständigt behövas nya kompetenser. Spelindustrin omsätter mer än pappersmasseindustrin.”

 

Bygger på branschens behov
Efterfrågan på yrkesrollen speldesigners och övriga kompetenser inom spel- och IT-industrin ökar starkt i hela samhället. Det är inte bara spelföretag som efterfrågar den yrkeskompetensen utan även industriföretag som Boliden, Skellefteå Kraft, Tieto, konsultföretag och byråer är exempel på företag som efterfrågar den kompetens som Changemaker Educations kan erbjuda på sin utbildning.

– Behovet av spelutbildningar är stort och en förutsättning för att möta den växande marknaden inom spelindustrin är att starta utbildningar inom branscher som efterfrågar kompetensen, säger Per Myrén.

Tillgängligheten i fickan
Om du träffar rätt med ett spel eller en digital lösning kan möjligheterna för global spridning på kort tid vara oändliga. Spelmekanismerna finns i princip i alla sammanhang och konstellationer. -Om du tänker dig hur till exempel viktväktarna är uppbyggt så handlar det om spelmekanismer och idag föds alla in i en digital miljö. Dessutom har i stort sett alla människor den digitala tillgängligheten i fickan. Vi lever med det hela tiden, både spel för nöjes skull men också som hjälpmedel, säger Per Myrén.

Hur ser du på framtiden inom spelindustrin?
– Om utvecklingen fortsätter i den takt det gör nu, vilket jag är övertygad om att det gör, kommer det ständigt behövas nya kompetenser. Spelindustrin omsätter mer än pappersmasseindustrin.

Hur resonerar ni kring det som händer nu på grund av covid-19?
– Vi har pratat en del om det, såklart, men eftersom våra utbildningar kan ges digitalt så är det inte något som ställer till några problem för oss. Du kan läsa utbildningen på distans om det skulle krävas. Fördelen med Skellefteå är ju att de har bostadsgaranti för studenter och det bästa är ju att vara på plats, men som sagt, vi arbetar digitalt så vi ser inte att det rådande läget på grund av corona skulle vara något hinder för oss, säger Per.


Fakta om utbildningen
Futuregames är namnet på skolan som är väletablerade inom spelbranschen. Sedan slutet av 90-talet har de bedrivit utbildningar inom spelindustrin. Många av de som arbetar inom Sveriges spelindustri har gått deras utbildningar och 98 % av studenterna från Futuregames har jobb, i Sverige och runt om i världen. Futuregames har två år i rad rankats som världens näst bästa skola inom speldesign av The Rookies.

Dessa utbildningar startar i höst:

För mer info om alla utbildningar – arcticgamelab.com/en/academy

Sista ansökningsdag: 5 maj (Visual Magic 15 maj).
Antal platser i Skellefteå; ca 100
Längd på utbildningen: Från 1,5 till 2,5 år.
Du ska ha grundläggande behörighet och du gör även arbetsprov i din ansökan.

Den här sidan är en annons från Campus Skellefteå

Copyright © skellefteaworks.se.