Connect with us

Aktuellt

Stor efterfrågan på kompetens i spelbranschen

Candy Crush, Angry Birds och Battlefield är spel som producerats av studenter från Futuregames. Hösten 2020 har du chans att bli en av studenterna då de öppnar upp nya YH-utbildningar i Skellefteå.

– Någonting har hänt i Skellefteå de senaste fem åren inom spelindustrin och där har Arctic Game Lab och innovationshuset The Great Northern haft stor betydelse för den utvecklingen, säger Per Myrén, utbildningsansvarig på Changemaker Educations, som driver Futuregames.

Arctic Game Lab är norra Europas snabbast växande spelkluster och en förutsättning för att klara branschens efterfrågan på kompetenser är att starta utbildningar. Nu startar flera YH-utbildningar med spelinriktning, både i Skellefteå och i Boden.

– Det känns fantastiskt att få starta en utbildning i Skellefteå för det är en stad som har goda förutsättningar att utveckla spelindustrin ytterligare och det finns ett stort nätverk att samarbeta kring för studenterna som kommer gå utbildningen, säger Per Myrén.

Broar mellan digitala och fysiska världar
Unikt för utbildningen är att studenterna tidigt i utbildningen kan starta egna bolag och arbeta upp ett kontaktnät inom näringslivet. Tillsammans med spelföretag, den befintliga digitala kulturen som byggts upp på Campus Skellefteå, gästföreläsare, inspiratörer och kompetenser som finns i Skellefteå blir den nya utbildningen ytterligare ett steg i att utveckla och möjliggöra till kompetensförsörjning inom spelbranschen.

– Tack vare Arctic Game Lab och redan befintliga utbildningar på Campus i Skellefteå kommer vi kunna samarbeta och samla flera kompetenser som kan samarbeta under utbildningen och göra hela produktioner tillsammans, säger Per.

“Det kommer ständigt behövas nya kompetenser. Spelindustrin omsätter mer än pappersmasseindustrin.”

 

Bygger på branschens behov
Efterfrågan på yrkesrollen speldesigners och övriga kompetenser inom spel- och IT-industrin ökar starkt i hela samhället. Det är inte bara spelföretag som efterfrågar den yrkeskompetensen utan även industriföretag som Boliden, Skellefteå Kraft, Tieto, konsultföretag och byråer är exempel på företag som efterfrågar den kompetens som Changemaker Educations kan erbjuda på sin utbildning.

– Behovet av spelutbildningar är stort och en förutsättning för att möta den växande marknaden inom spelindustrin är att starta utbildningar inom branscher som efterfrågar kompetensen, säger Per Myrén.

Tillgängligheten i fickan
Om du träffar rätt med ett spel eller en digital lösning kan möjligheterna för global spridning på kort tid vara oändliga. Spelmekanismerna finns i princip i alla sammanhang och konstellationer. -Om du tänker dig hur till exempel viktväktarna är uppbyggt så handlar det om spelmekanismer och idag föds alla in i en digital miljö. Dessutom har i stort sett alla människor den digitala tillgängligheten i fickan. Vi lever med det hela tiden, både spel för nöjes skull men också som hjälpmedel, säger Per Myrén.

Hur ser du på framtiden inom spelindustrin?
– Om utvecklingen fortsätter i den takt det gör nu, vilket jag är övertygad om att det gör, kommer det ständigt behövas nya kompetenser. Spelindustrin omsätter mer än pappersmasseindustrin.

Hur resonerar ni kring det som händer nu på grund av covid-19?
– Vi har pratat en del om det, såklart, men eftersom våra utbildningar kan ges digitalt så är det inte något som ställer till några problem för oss. Du kan läsa utbildningen på distans om det skulle krävas. Fördelen med Skellefteå är ju att de har bostadsgaranti för studenter och det bästa är ju att vara på plats, men som sagt, vi arbetar digitalt så vi ser inte att det rådande läget på grund av corona skulle vara något hinder för oss, säger Per.


Fakta om utbildningen
Futuregames är namnet på skolan som är väletablerade inom spelbranschen. Sedan slutet av 90-talet har de bedrivit utbildningar inom spelindustrin. Många av de som arbetar inom Sveriges spelindustri har gått deras utbildningar och 98 % av studenterna från Futuregames har jobb, i Sverige och runt om i världen. Futuregames har två år i rad rankats som världens näst bästa skola inom speldesign av The Rookies.

Dessa utbildningar startar i höst:

För mer info om alla utbildningar – arcticgamelab.com/en/academy

Sista ansökningsdag: 5 maj (Visual Magic 15 maj).
Antal platser i Skellefteå; ca 100
Längd på utbildningen: Från 1,5 till 2,5 år.
Du ska ha grundläggande behörighet och du gör även arbetsprov i din ansökan.

Den här sidan är en annons från Campus Skellefteå

Aktuellt

Han är nominerad till årets VD

Hallå där Fredrik Johansson, Vd för iTid med kontor i Skellefteå, Umeå, Luleå och Sandviken. Du har just blivit utsedd till en av de nominerade i Årets VD, grattis!

Vad har du för ledarstil?
– Jag är inte den som detaljstyr eller pekar med hela handen. Min stil är mer att resonera med medarbetarna om hur vi ska arbeta eller lösa aktuella utmaningar. Ofta låter jag andra ta beslut, det är inte alltid jag som ”vet bäst”.

Vem eller vilka inspireras du själv av?
– Där svarar jag utan tvekan att det är hela gänget på iTid. Det är en samling smarta, kompetenta och väldigt roliga medarbetare med sunda värderingar.

Vad tycker du den viktigaste egenskapen hos en bra VD är?
– Att våga lita på andra, det kommer man långt med.

 

iTid grundades 2004 i Luleå och har idag fyra kontor längs Norrlandskusten. Här jobbar konsulter specialiserade på planering, digitalisering/automatisering, hållbarhetsfrågor och styrning av material-, produktions- och informationsflöden.

Läs vidare

Aktuellt

Explosionsartad ökning av spelbolag i norr: Här är utbildningarna som branschen efterfrågar

Dataspelsbranschen i norra Norrland är glödhet. Nu finns det totalt 14 utbildningar som inriktar sig på spelutveckling på olika sätt inom regionen. Målmedvetna samarbeten, drivande eldsjälar och en stark community har haft betydelse. Till hösten kommer närmare 600 studenter att plugga på utbildningarna i Skellefteå eller Boden.

Spelbolagen skriker efter vassa medarbetare och vill du jobba med spel, eller i andra branscher som behöver kompetensen, är det till norra Norrland du ska leta dig. Här har kommunerna Boden, Luleå, Skellefteå, Piteå och Umeå sammanstrålat i ett kluster som går under namnet Arctic Game Lab. Ökningen av spelbolag har varit rekordartad, på sex år har man gått från 5 till 75 bolag. Kommunikationsansvariga Therese Mossberg förklarar att man här har alla möjligheter att lyckas inom spelindustrin, både om man vill studera, starta eget eller jobba för någon befintlig studio. 

– Det är viktigt med fler talanger för att spelindustrin ska kunna växa ytterligare. Spelbranschen i Sverige växer snabbare än den gör globalt sett, och här i norra Sverige växer den snabbare än i övriga Sverige. Så för att vi ska kunna hålla samma utvecklingstakt behövs fler drivna och talangfulla människor. Dessutom behöver många andra branscher kompetensen som man får i utbildningarna. Behovet är väldigt stort. 

Skapar en unik spetskompetens
I Skellefteå är närheten mellan spelbolagen och utbildningarna en stor fördel. Man sitter praktiskt taget vägg i vägg med varandra. En av utbildningarna är VFX-artist i Skellefteå. VFX används för att göra verklighetstrogna specialeffekter både i spel och film. Matilda Isaksson är en av studenterna. Hon har en universitetsexamen i medie- och kommunikationsvetenskap bakom sig men såg chansen att skapa sig en unik spetskompetens.
– Min tanke var att lära mig mixa 3d och film. Med den kompetensen skulle jag till exempel kunna göra 3d-animeringar till reklam.

Just nu sommarjobbar hon med Svts julkalender, en möjlighet hon har fått genom skolan. Eleverna har byggt ett objekt i 3d som placerats in i det filmade materialet. Matilda jobbar även med att till exempel redigera vissa greenscreen-sekvenser. Hon beskriver utbildningen som väldigt rolig med fokus på skapandeglädje.
– Jämfört med universitetet, som enligt mina erfarenheter är teoretiskt och ganska strikt, är VFX-utbildningen annorlunda. Även om uppgifterna kan vara krävande är upplägget friare och mer kreativt.

Alternativ till jobb inom industrin
Just utbildningar där kreativitet är i fokus är en viktig del i norra Sveriges utveckling, och ett komplement till befintligt näringsliv menar Therese Mossberg.
–Vi har många stora etableringar här uppe nu men alla vill inte jobba inom industrin. Och det är samtidigt kompetensbrist i spelbranschen. Därför är det viktigt att vi satsar på utbildningar för att behålla och attrahera talanger till jobben inom den kreativa sektorn. 

Om Arctic Game Lab
Norra Europas snabbast växande spelkluster, Arctic Game Lab, arbetar för att stärka spelbranschen i norra Sverige. Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden är med i arbetet och tillsammans skapar de mötesplatser, Game Jams, föreläsningar, affärsutveckling, samarbeten mellan spelbolag och utbildningar/studenter – allt för att tillsammans skapa en starkare spelbransch, med fler bolag, fler och bättre säljande spel och ge fler en möjlighet att bli en del av en växande spelindustri.

Här hittar du länkar till alla utbildningarna

 

Här är alla utbildningarna inom spel i Skellefteå och Boden


Skellefteå
12 utbildningar –  cirka 400 studenter höstterminen 21 

Luleå tekniska universitet
Högskoleingenjör Datorspelsprogrammering
Datorgrafik för film och spel
Visuell gestaltning – Digital design
Visuell gestaltning – Filmdesign 

Changemaker Educations/Future games
Game and UX Designer
Game Programmer mobile platforms
Project Manager IT & Games
Game Artist – även i Boden (och Stockholm)
Game Programmer – även i Boden

Skellefteå YH + Visual Magic
VFX-artist för spel och film 

Medlefors Folkhögskola
Serietecknande och berättande
Solvik Folkhögskola
Dataspel och filmeffekter 

Boden
6 utbildningar – cirka 175 studenter höstterminen 21

Changemaker Educations/Future games
QA/Game Tester
Game Designer
Game Artist – även i Skellefteå (och Stockholm)
Game Programmer – även i Skellefteå

Sunderby folkhögskola

Game Maker  (Har även Game maker distans, 50%)
Indie Game Developer 

 Det här är en artikel från Arctic Game Lab

Läs vidare

Aktuellt

Därför väljer allt fler ingenjörer att flytta till norra Sverige – det här är det som lockar

Högintressanta projekt inom industrin och en värdestyrd verksamhet. Och samtidigt en längtan efter en annan vardag efter jobbet. 
– Att få jobba som ingenjör i den här delen av Sverige just nu är rena drömmen, säger Henrik Larsson på iTid

För 30 år sedan flyttade Henrik Larsson från Skellefteå till Luleå för att plugga till civilingenjör.
Efter examen blev det några år inom stålindustrin, jobb i Norge som materialingenjör/materialteknisk chef, vilket också innefattade att kvalitetssäkra
leverantörer runt om i Europa. Önskan om en mer generell roll förde honom därefter till Örebro där han arbetade som kvalitetschef.

Henrik började dock längta tillbaka till norr och för ett år sedan gick därför flytten tillbaka till hemstaden Skellefteå.
– Att få jobba som ingenjör i den här delen av Sverige just nu är rena drömmen. Alla nya arbetstillfällen bidrar också till att fler upptäcker hur bra livet kan vara i fantastiska
Skellefteå!
Henrik känner stolthet över sitt jobb och sin hembygd.
– Tack vare mitt jobb kan jag använda mina erfarenheter och kunskaper för att bidra till
en framtid där jag bor.

“– Min roll på iTid innebär stor frihet under ansvar vilket ger möjlighet att skapa en god balans mellan arbete och fritid. “

Landade toppjobb
Sebastian Rydenfalk är ursprungligen från Borås och för honom är hållbarhet en hjärtefråga. Efter att ha till utbildat sig till högskoleingenjör på KTH i Stockholm och landat ett
toppjobb inom verksamhetsutveckling på Saltå Kvarn i Järna gick flytten till Umeå. Det har han aldrig ångrat.
– Min fru är från Umeå och vi hade båda längtat efter att bo i hus, med möjlighet att få
odla i egen trädgård men också efter att få omge oss familj och släkt. Efter att vi
skaffade familj och att vänner flyttade från Stockholm så kände vi oss ganska ensamma.
Här i Umeå kan vi träffa och umgås med våra nära i stort sett varje dag.

Sebastian prioriterar arbetsgivare som präglas av sunda värderingar och hållbarhetstänk, därför blev bytet till iTid i Umeå helt naturligt.
– Min roll på iTid innebär stor frihet under ansvar vilket ger möjlighet att skapa en god balans mellan arbete och fritid. Just detta är viktigt för mig.

Får jobba med det hon brinner mest för
Daria Sas kommer ursprungligen från Ryssland och är teknologie doktor inom produkt- och produktionsutveckling med inriktning mot hållbarhet och cirkulär ekonomi.
Via studier i Finland inom ekonomi och IT kom hon till Luleå Tekniska Universitet där hon tog en masterexamen, och fick en doktorandtjänst. 2019 doktorerade hon inom
produkt- och produktionsutveckling. Daria arbetar på iTid sedan augusti 2019 och trivs att bo i Luleå.
– Att leva och bo här är stor skillnad från Ryssland, men inte klimatmässigt. Jag gillar
snö och naturen i norr.

Omställningen från akademi till konsult på iTid innebar en större utmaning. Men allt har blivit precis som Daria önskat sig. Idag har hon en stor variation på uppdrag samtidigt
som hon får ägna sig åt det hon brinner som mest för. Hon utbildar i hållbarhet kopplat till inköp och logistik inom olika typer av tillverkande industri.
– Att rollen som konsult på iTid dessutom innebär att jag arbetar självständigt passar mig perfekt.

 

3 anledningar till att ingenjörer vill bo och arbeta i norr:

  1. Nya stora industriprojekt
  2. Orter som lever upp tack vare satsningar på industrin
  3. Goda möjligheter att skapa balans mellan jobb och fritid

Det här är en annons från iTid

Läs vidare

Trendar

Copyright © skellefteaworks.se.