Connect with us

Aktuellt

Studera granne med framgångsrika spelbolag

Vill du skaffa dig stora chanser till ett drömjobb inom spelbranschen? Närheten till lyckade spelbolag, investerare och ett blomstrande näringsliv gör Skellefteå till en utmärkt stad om du vill ha en karriär inom dataspel. Alla som kommer in på en utbildning garanteras dessutom bostad.

Campus Skellefteå har i år fått fint tillskott i form av flera nya YH-utbildningar som drar igång i höst. – Skellefteå har mycket spännande att erbjuda för spelstudenterna. Dels är själva Campus Skellefteå bidragande. Det är nära till både utbildningarna och näringslivet, det är ett intimt campus. Här finns unika möjligheter till korsbefruktningar mellan utbildningarna och den här närheten till industrin, att studera spel granne med spelbolag är ju fantastiskt bra, säger Daniel Wilén, Cluster Manager för Arctic Game Lab, som är norra Europas snabbast växande spelkluster.

Otroliga karriärmöjligheter
Flera bolag huserar på Campus Skellefteå, bland annat ett antal nya spelstudior, VFX-artister och Goodbye Kansas Labs.

Daniel Wilén, Cluster Manager Arctic Game Lab

– Här finns otroliga karriärmöjligheter. Hela industrin skriker efter talanger och samarbeten med studenter.

Skellefteå har också hittat ett unikt system där studenter får en stor möjlighet i samband med utbildningen att sedan få jobb inom branschen.

– Det börjar på Campus där en student pluggar. När man är klar, eller redan under utbildningstiden, kan man ansöka till Sammes Stiftelse. Om man blir antagen får man betalt för att jobba med ett sommarprojekt på ett spelföretag. Där lär studenterna sig mycket och företaget får lära känna studenten, vilket kan övergå i en anställning efteråt.

Avundsjuk på nya studenter

Linn-Marie Edlund, Amplifier Game Invest

Linn-Marie Edlund, Executive Producer på Amplifier Game Invest, sitter också på Campus Skellefteå. Hon håller med om att det finns många fördelar med Skellefteå för studenter.

– Det är häftigt med alla andra bolag som finns i Skellefteå men som sitter på en annan kompetens. De har varit duktiga på att synas på frukostar och medverka. Skellefteå är en liten stad men med stort hjärta. Man märker att många vill påverka och bidra med det man kan. Just det kan vara svårare i större städer. Och Skellefteå som spelstad är så pass ny att man kan forma mer. Jag är faktiskt lite avundsjuk på de som söker utbildningarna nu för att de får vara med forma en spelindustri och bidra med vad de vill att det ska bli. För grunden är redan lagd.

Utbildningar som passar olika
Att bara programmerare kan söka utbildningar inom spel är ett vanligt missförstånd.

– Det här är utbildningar som kan passa många olika typer av människor. Dels de som har intressen av grafiskt arbete/VFX. Även de som skulle vara intresserade av att leda och driva projekt inom IT/spel. Man behöver inte ha programmeringskunskaper utan egentligen bara ett intresse i branschen. Du kan också vara hobbyutvecklare som gör spel på fritiden. Det finns en otrolig bredd. Sök!, uppmuntrar Daniel Wilén.

Copyright © skellefteaworks.se.